banner-image

Monilija obrala kajsiju

Voćnjaci su u Vojvodini, za razliku od mnogih na jugu Srbije, dobro podneli loše vremenske prilike I niske temperature prethodnih dana, međutim, kajsiji ozbiljno preti bolest – monilija, te stručnjaci poručuju da je neophodno preduzeti odgovarajuće agrotehničke mere.

-Šteta kod kajsije može biti velika, monilija je uništila ceo rod I sad može da se prenese na grančice. Stoga je neophodno da se grane izbace i da se upotrebe odgovarajući fungicidi – kaže za Agrosmart direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzašnu arhitekturu Poljoprivtrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Zoran Keserović.

Po njegovim rečima, primećeno je u poslednje vreme da monilija nanosi više štete što ukazuje na to da se pojavio njen novi soj tako da s ovom bolešću treba posebno biti oprezan.

Inače, štete zbog niskih temperatura u Srbiji neće biti kao u Hrvatskoj ili Sloveniji, ali s obzirom na to da smo imali velike padavine, zaštita je sada prioritetan posao u voćnjacima, kaže Keserović.

I pored loših vremenskih uslova ovog proleća, očekuje se da će rod voća biti dobar.

-Imaćemo verovatno jednu rodniju godinu. Recimo, 2013. godine rodilo je 1,53 milion tona voća, a ove godine se očekuje između 1.450.000 i 1.500.000 tona – naglašava Keserović.

Inače, kada je reč o borbi protiv niskih zimskih temperatura i poznih prolećnih mrazeva, profesor Keserović savetuje da je najbolje kombinovati ranocvetne i kasnocvetne sorte i ići na sadnju na većoj nadmorskoj visini. Ukoliko postoji mogućnosti treba ići na zadimljavanje korišćenjem nepregorelog stajnjaka ili starih guma, a najbolji način je orošavanjem ili čak ukoliko proizvođači imaju sistem navodnjavanja ispod krune, samim navodnjavanjem ispod krune, čime se mogu zaštiti zametnuti plodovi kajsije koji su izuzetno osetljivi.

(Agrosmart)