banner-image

Pšenica i kukuruz na 17,5 dinara

Skraćena radna nedelja je donela manji promet, ali i opšti rast cena na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu, navodi se u izveštaju o trgovanju na Produktnoj berzi.

-Nalazimo se u periodu za koji nije karakteristično da cene kontinuirano rastu, osim ako vegetativna kondicija useva i prenete zalihe najavljuju manje prinose, odnosno manju  ponudu za narednu ekonomsku godinu. S obzirom na dobar izgled useva i na evidentno velike prelazne zalihe, pomalo čudi ovaj izraženi cenovni rast. Podaci od svega 200 tona prometovane robe, čija je finansijska vrednost  3.839.000 dinara, višestruko su manji u poređenju sa upoređujućim podacima iz prethodne nedelje, kažu na Berzi.

Kukuruz je najveći tržišni dobitnik u tekućoj ekonomskoj godini. To je sada već sasvim evidentno. Cena žutog zrna je u nedelji za nama došla do nivoa od 19,25 din/kg ( 17,50 bez PDV). U odnosu na cenu ove robe u prethodnoj nedelji to je rast od 3,54 odsto. Ujedno, to je nov ovosezonski cenovni rekord i Istovremeno nivo cene koji je za preko 12 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Za razliku od pšenice, svetski bilansi kukuruza nisu toliko napregnuti, pa se to vidi i na tržištu. Značajan izvoz u aprilu mesecu i sve tanje zalihe podstiču na rast cene. Gde je gornja granica rasta cene saznaćemo vrlo brzo, možda već sledeće nedelje.

Pšenicom se u protekloj nedelji trgovalo u rasponu od 17,30 din/kg bez PDV, pa do 17,50 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,18 din/kg (17,43 bez PDV), što za 0,89 odsto rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodnog nedeljnog perioda. Nema značajnijih poremećaja na svetskom tržištu koji bi u dužem periodu držali cenu hlebnog zrna na visokom nivou, pa je pitanje održivosti daljeg rasta cene i na našem tržištu.

Pregled zaključenih i ponuđenih količina, kao i dijapazon zaključenih i ponuđenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

ROBA

PONUĐENA KOLIČINA (t)

CENA PONUDE DIN/KG SA

PDV-OM

ZAKLJUČENA KOLIČINA (t)

ZAKLJUČENA CENA DIN/KG SA PDV-OM

PROMENA U ODNOSU NA PRETHODNU NEDELJU

Pšenica, rod 2015.

150

19,03-19,25

150

19,03-19,25

+0,89%

Kukuruz, rod 2015.

50

19,25

50

19,25

+3,54%

PRODEX

PRODEX beleži najveću vrednost u poslednjih osam meseci. Naime, vrednost ovog berzanskog indeksa poslednjeg dana prošlonedeljnog trgovanja se zaustavila na poziciji od 210,06 indeksnih poena, što je rast za 2,41 indeksnih poena u poređenju sa poslednjim radnim danom u prethodnoj nedelji.