banner-image

Svetu prodali paorske robe za 692 miliona dolara

Srbija je od januara do marta 2016. godine izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 692,2 miliona dolara, što je rast od pet odsto u odnosu na rezultate iz istog perioda prethodne godine. Agrarni izvoz je u ukupnom robnom izvozu učestvovao sa 20,3 odsto.

Istovremeno, uvezli smo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vrednih 314,7 miliona dolara, a to je 12,5 odsto manje nego lane, dodaje on. U ukupnom robnom uvozu, uvoz agrarne robe iznosio je 7,2 odsto.

Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u prva tri meseca ove godine ima rast od 26 odsto i iznosi 377,5 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 220 odsto.

-Posmatrano u evrima, vrednost izvoza u tom periodu je 625,4 miliona, što predstavlja rast od 7,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz vredan 284,4 miliona evra imao pad 10,8 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-mart 2016. godine, ima rast od 28,5 odsto i iznosi 341 milion evra – kaže za Agrosmart agrarni analitičar Vojislav Stanković.

Najviše smo za prva tri meseca izvezli kukuruza merkantilnog – za 75 miliona dolara, cigarete od duvana u vredne 72 miliona, maline smrznute za 68 miliona, a jabuka smo na svetskoj pijaci prodali za 40 miliona dolara. Izvoz pšenice vredeo je 30 miliona dolara, kukuruza semenskog 21 milion dolara, šećera od šećerne repe rafiniranog – 18 milion… Na izvoznoj listi su i slatki biskviti i vafli vredni 12 miliona dolara, seme suncokreta za setvu u vrednosti od 11 miliona, ulje od suncokreta, rafinirano u vrednosti od 11 miliona i pivo od slada – sedam miliona dolara.

 -Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa (13 miliona dolara), banane i pomorandže (po 11 miliona) i pomorandže sveže u vrednosti od 11 miliona USD. Zanimljivo je da smo , pored toga što smo dosta i izvezli, istovremeno i uvezli dosta semena kukuruza za setvu – dali smo za njega 13 miliona dolara. Jabuke koje smo uvezli smo platili osam miliona, a seme suncokreta sedam miliona dolara. Gledajući po sektorima, po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa vrednošću uvoza od 75 miliona dolara i kafa, čaj, kakao i začini – 36 miliona dolara.

(Agrosmart)