banner-image

Hrvati ne puštaju GMO u svoje dvorište

Na hrvatskom tržištu nema genetski modifikovane hrane za ljudsku prehranu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Iz Ministarstva ističu da bi hrana koja sadrži GMO ili sastojke koji u svom sastavu imaju GMO morala da bude jasno označena, kao što je to obavezno i u drugim zemljama članicama EU.

U Hrvatskoj je zabranjen uvoz genetski modifikovanog poljoprivrednog reprodukcionog materijala, kao i njegova proizvodnja, navodi se u saopštenju. 

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je građane da svaku osnovanu sumnju da je na određenoj površini zasejana ili posađena genetski modifikovana kultura odmah prijave Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva. 

Iz Ministarstva naglašavaju da u EU, pa tako i u Hrvatskoj, kontinuirano raste interes potrošača za hranom koja nije genetski modifikovana, odnosno koja je proizvedena ili konvencionalnim načinom uzgoja ili ekološki prihvatljivim načinom uzgoja. 

Hrvatski proizvođači semena soje pokazali su interes da svoje seme, koje nije genetski modifikovano, sertifikuju kao takvo, odnosno da ga na deklaraciji označe kao GMO fri seme. 

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je prepoznalo ekološku poljoprivredu kao značajan faktor zaštite prirode, okoline i očuvanja biološke raznolikosti, a poslednjih godina primetan je i rast broja proizvođača i površina pod ekološkom proizvodnjom.

U saopštenju je navedeno i da u Hrvatskoj postoji značajan interes proizvođača hrane u proizvodnji autohtonih proizvoda. 

„Tako je Hrvatska zaštitila ukupno 10 proizvoda na nivou EU, još pet proizvoda je u fazi zaštite, dok su četiri proizvoda u postupku zaštite na nacionalnom nivou“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

(Capital.ba)