banner-image

Maline nam donele 280 miliona dolara

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je Srbija je prošle godine izvezla 110.000 tona maline i ostvarila 280 miliona dolara dobiti.

„Srbija se nalazi na vrhu svetske liste po proizvodnji maline i drugog voća. Možemo da budemo ponosni na naše proizvođače, jer znamo šta je borba na svetskim tržištu i koliko je potrebno rada i trud za te rezultate kada nema više barijera na svetskom tržištu“, rekao je Sertić.

On je otvarajući Desetu svetsku konferenciju proizvođača i prerađivača maline naveo da će Vlada Srbije investirati u prerađivačke kapacitete kao i nove zasade malina, ali i raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, da bi se sprečili problemi u lancu proizvodnje. 

„Pokušaćemo proboj na britansko, američko i rusko tržište s našim partnerima iz Kine. Njihova delegacija u Šapcu danas broji oko 20 ljudi“, kazao je ministar. 

Predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline Antonio Dominges kazao je da je Svetska organizacija proizvođača i prerađivača maline nastala zbog zajedničkog interesa proizvođača da razmenjuju iskustva i znanja u proizvodnji tog voća. 

Dominges je naglasio da je proizvodnja maline i društeveno odgovorna, jer upošljava mnogo radnika, a ponekad i cele porodice. 

On je potvrdio i da prema podacima te organiizacije Srbija proizvodi oko 110.000 tona maline, što je više od četvrtine svetske proizvodnje od 420.000 tona. 

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline na kojoj učestvuje oko 300 proizvođača iz 17 zemalja sveta traje do 11. maja. Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija Proizvođača i prerađivača maline (IRO). 

Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine, a poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovodjenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvodjača i preradjivača maline 2006. na Zlatiboru. 

Članovi Svetske organizacije IRO – pored Srbije, jesu i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Madjarska, Poljska, Škotska i SAD.

(Agencije)