banner-image

Svinje u Evropi ispod evra, srceslamajuće za proizvođače

Na evropskom tržištu cene svinja su posle duže vremena počele da rastu. Kako se navodi u najnovijem izveštaju na sajtu Pig333, relevantnom izvoru informacija sa tržišta svinja, od decembra do sada, cena je išla od “stidljive reakcije do povlačenja”.

Čini se da su se stvari promenile i da smo suočeni sa rastom cene, stoji u izveštaju. Iz prva četiri meseca ove godine odlazi se sa prosečnom cenom od 0,954 evra po kilogramu žive vage, što je još uvek nezadovolajavjuće i “srceslamajuće”, ocenjuju evropski stručnjaci za ovo tržište.

Uz ocenu da se u zemlje Dalekog istoka (Japan, Južnu Koreju, a posebno u Kinu) u ovoj godini, za prva četiri meseca, izvezene rekordne količine svinja, u izveštaju se naglašava da je ključan izvoz u treće zemlje.

-Evropa održava konkurentnost ispred SAD i Kanadi zahvaljujući slabosti evra u odnosu na dolar. Mogućnost da Rusija odobri uvoz iz Evrope  i dalje je daleko – navodi Pig333.

Ukazuje se na to da je Meksiko, naročiti za Španiju, veoma zanimljiva destinacija, jer je to deo tria zemalja koje će uvesti više od miliona tona svinjskog mesa ove godine.
Uglavnom, kada je niska cena svinja u pitanju, najgore je prošlo, ocenjuje se u izveštaju.

(Agrosmart)