banner-image

Poljoprivredni sajam u Novom Sadu spreman za 1.500 izlagača iz 60 zemalja

U Novom Sadu se u subotu, 14. maja, otvaraju kapije 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma na kome će se predstaviti 1.500 izlagača. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković ovogodišnja manifestacija imaće, prema svim analizama, deset odsto veći obim i deset odsto bolji finansijski efekat od prošlogodišnje.  

– Na sajmu će se predstaviti izlagači iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici i iz oblasti agrara i drugih privrednih grana. Ova, najvažnija sajamska manifestacija u regionu, zadržala je i opravdala epitet međunarodne, jer imamo sve više stranih izlagača. Očigledan je trud i napor zaposlenih na Novosadskom sajmu da Sajam poljoprivrede vratimo na mesto gde pripada. Zahvaljujući tome, ove godine će prostor na kojem izlažu strani učesnici biti veći čak 200 posto nego prethodne – kazao je Cvetković.

Kako je dodao, biće veće učešće izlagača iz Kine, koji na sajam dolaze drugi put. Kinezi će izlagati u hali 45 na 850 kvadratnih metara. Doći će sa najboljim brendovima, a njihova će aktivnost trajati od 16. do 19. maja.

Cvetković je izneo da će na Sajmu nastupiti gradovi Beograd i Novi Sad, privredne komore i druge institucije.

-Jedan od najznačajnijih sgmenata je izložba vezana za mehanizaciju u okviru koje će biti upriličeni posebni popusti i uslovi za kupovinu poljoprivrednih mašina. Očekujemo i veliko prisustvo banaka, koje posebne proizvode pripremaju za sajam – kazao je on osvrnuvši se na nacionalnu izložbu stoke na kojoj će ove godine biti prikazano preko 1.300 grla. – Lane je bilo primetno da je slabiji izlagački deo bio vezan za govedarstvo, ali ove godine i u tom segmentu je došlo do pomaka. Posetioci će imati priliku da vide i bika iz okoline Ćuprije teškog oko dve tone,  koji će sigurno biti atrakcija.

Po rečima državnog sekretara za poljoprivredu Danila Golubovića  Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine tradicionalno će imati svoj štand u Master hali.

-Tu će poljoprivrednici moći da se informišu o subvencijama i svim našim aktivnostima. Subvencije u stočarstvu veće su nego prethodnih godina, a sada je kvalitetnija i kreditna podrška poljoprivrednicima. Ne sumnjam u to da će ona na Sajmu naći put izemđu potencijalnih partnera, tj onih koji prodaju mehanizaciju i sve što je potrebno poljoprivredi i poljoprivrednika kao korsinika. Posebna pažnja biće posvećena informisanju o IPARD fondovima, koji su osnova razvoja poljoprivrede Srbije – naglasio je Golubović  napominjući da Ministarstvo tradicionalno pomaže izložbu stoke ali i izložbu organskih proizvoda i proizvoda zaštićenog geografskog porekla, što je perspektiva domaćeg agrara.

Nacionalna izložba stoke, kako je rekao, biće  prilika da naši stočari vide kojom domaćom genetikom raspolažemo i kakva je inostrana. To je, dodao je,  prilika da pre svega preuzmu znanje, a znanje je investicija, odnosno preduslov za konkurentnost  njihovih proizvoda i način da unaprede proizvodnju, prihvatajući nove tehnologije. Samo tako možemo da zauzememo bolje pozicije na tržištu, ocenio je Golubović dodajući da će se na Sajmu čuti i šta je pregovarački tim Srbije za poljoprivredu uradio u pregovaračkom procesu i šta još bi trebalo da uradi.

Italija je ovogodišnji partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma i ta zemlja ove godine će u hali 1 predstaviti kompanije koje između ostalog proizvode mašine i opremu za prehrambenu industriju, sisteme za navodnjavanje, opremu za stočarstvo i sadnice voća i vinove loze.

(Agrosmart)