banner-image

Pucanje plodova trešanja

Kišni period u kome se upravo nalazimo ne odgovara voćnim vrstama koje se upravo beru ili se uskoro očekuje početak berbe. Prvo se misli na jagode, a početak berbe ranih sorti trešanja očekuje se za nekih 7-10 dana. Glavni gubici u proizvodnji trešnje su štete koje nastaju usled pucanja plodova nastalih zbog kiše. Takvi plodovi gube svoju tržišnu vrednost kao konzumni i mogu jedino da se koriste i prerađivačkoj industriji.

Postoji mnogo radova na ovu temu, ali do danas nisu tačno utvrđeni glavni uzroci koji dovode do pucanja plodova. Jedino što se zna sa sigurnošću da genetski potencijal sorti igra značajnu ulogu kod otpornosti (misli se na čvrstinu pokožice ploda i svojstva kutikule), a zatim slede spoljašni činioci, stadijum razvoja i količina vode.

Utvrđeno je da je glavni uzrok pucanja ploda isključivo prodiranje vode preko kutikule pokožice u sam plod. Prema ovoj teoriji voda se sa površine ploda ( kišna kap ) unosi prema unutra, a taj unos zasnovan je na razlici hidrostatičkog pritiska između vode na površini ploda i tečnosti unutar njega. Sorte koje imaju elastičnije kutikule su samim tim otpornije na pucanje.

Kako sprečiti pucanje plodova?

1. fizičko uklanjanje vode sa površine ploda vazdušnim strujanjem atomizera

2. fizičko pokrivanje voćnjaka

3. tretmn Ca radi postizanja veće koncentracije soli na pokožici ploda i izjednačavanja osmotskih pritisaka

4. Protektanti – stvaraju hemijsku prepreku ulaska vode u kutikulu.

I prvo i osnovno prilikom podizanja zasada birati sorte otporne na pucanje.

PSS Kikinda

J. Kljajić, dipl.inž.