banner-image

Otvoren Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Stratreški ciljevi Srbije u poljoprivredi su redefinisani, počelo je sprovođenje projekata koji treba da dovedu do pune iskorišćenosti izvoznih potencijala Srbije i do bržeg razvoja države, istakao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, otvarajući 83. Međunarodni poljoprivredni Sajam u Novom Sadu.

Nikolić je istakao da su poljoprivredni potencijali Srbije, a posebno Vojvodine, ogromni i da je novosadski sajam tradicionalno najvažnija manifestacija ove vrste u regionu.

On je naveo da je Italija ove godine iz zemlje – prijatelja prerasla u zemlju – partnera Međunarodnog poljoprivrednog sajma i podsetio da je ta država evropski lider u proizvodnji opreme za prehrambenu i vinsku industrijau, tako da je naročito dragocena međusobna razmena iskustava.

Došli ste ne samo kod poslovnih partnera, već kod iskrenih prijatelja, poručio je učesnicima sajma Nikolić i podsetio da je sajam mesto gde se povezuju privrednicii gde se susreću nacije.

Nikolić je rekao da ga posebno raduje što na ovogodišnjem novosadskom sajmu izlažu ponovo i kompanije iz zemalja koje su se nakratko bile povuke sa ovog tržiša.

Poljoprivredni sajam je decenijama, pa i u najtežim vremenima, bio prozor u svet Srbiji omogućavajući da nove tehnologije dođu do nas, ali i da proizvodi naše poljoprivrede i industriju budu plasirani izvan naših granica, rekao je Nikolić.

Manco: Italija podržava Srbiju

Italijanski ambasador u Beogradu Đuzepe Manco je rekao da ta država podržava evropsku perspektivu Srbije i da se zalaže za što brže otvaranje poglavlja 23 i 24.

Razvoj i zapošljavanje su zajednički prioritet za obe države ali i celoj EU, rekao je Manco napominjući da je poljoprivreda ona oblast koja stvara nova radna mesta i šanse.

Ministarka: Potencijal poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da Vlada veoma dobro prepoznaje potencijal poljoprivrede i stoji čvrsto uz ovaj sektor dajući mu podršku, ali i postavljajućo sve više ciljeve.

Kvalitet, kvantitet i kontinuitet su odlike dobre poljoprvrede, rekla je ona i istakla da poljoprivreda postiže upehe.

Sertić: Poljoprivreda i prehrambena industrija najbolji

Ministar privrede Željko Sertić je podsetio da je Srbija zemja kandidat za članstrvo u EU i istakao da za zahtevnu evropsku utakmicu naši najbolji igrači poljoprivreda i prehrambena industrija.

Važno je kontinurano ulaganje i uvođenje najmodernijih procesa proizvodnje, ali i da se priozvođači udružuju za zajednički nastup u inostranstvu, rekao je Sertić. Država će im u tome pomagati, rekao je on.

Sajam: 1.500 izlagača iz 60 zemalja

Međunarodni poljoprivredni sajam, koji se danas otvara u Novom Sadu okupiće oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajnije domaće privrednike iz oblasti agrara i drugih poljoprivrednih grana.

Italija je zemlja partner ovogodišnje priredbe koja će biti održana na Novosadskom sajmu.

Biće predstavljeno 16 italijanskih preduzeća iz te oblasti, a kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je ranije da će sajam biti prilika da se na jednom mestu predstave organski proizvodi i proizvodi sa oznakom geografskog porekla.

Ministarstvo, kako je navela, ove godine podržaće finansijski i nacionalnu izložbu stoke.

„Ona je inače prepoznatljiva na ovom sajmu, nadamo se da će ove godine izložba biti još bogatija i sadržajnija kako bi se pokazali naši potencijali u stočarstvu“, rekla je Bošković.

Ona je pohvalila dosadašnju saradnju sa Italijom ističući da institucije i privrednici dosta dobro sarađuju.

Ministarka je navela i da su mnoge italijanske kompanije došle u Srbiju, otvorile radna mesta i tako pokazale interesovanje za saradnju.

U okviru sajma, kako je navela, biće organizovana stručna konferencija Italija-Srbija o agrobiznisu, voćarstvu, organskoj proizvodnji i izrazila očekivanje da će biti pronađene mogućnosti za dalju zajedničku saradnju.

Na sajmu će biti predstavljeni i rezultati rada Ministarstva poljoprivrede, najavila je ministarka.

Na sajmu će italijanska gastronomija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina.

Predviđeni su i drugi uži stručni programski sadržaji poput izlaganja stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje i sertfikacije poljoprivrednih mašina i biogoriva.

Na sajmu će , kako najavljuju organizatori biti organizovane i kulturne manifestacije.

Na sajmu biti predstavljena izložba poljoprivredne mehanizacije koja će zauzeti 50 odsto izložbenog prostora na sajmu i na kojoj će moći da se vidi 1.500 mašina.

Ove godine biće značajno veće učešće izlagača iz Kine, koji dolaze na sajam već drugi put.

U okviru kolektivne izložbe Italije u hali 1 predstaviće se kompanije koje proizvode mašine i opremu za prehrambenu industriju, mašine za proizvodnju peleta, sisteme za navodnjavanje, spalionice za životinjski otpad, priključne poljoprivredne mašine, opremu za stočarstvo i sadnice voća i vinove loze.

Italijanski paviljon na sajmu će, kako se očekuje, posetiti 50 privrednika iz svih zemalja balkanskog regiona.

Organizatori navode da će cene ulaznica za 83. sajam poljoprivrede ostati nepromenjene i da će pojedinačna ulaznica koštati 500 dinara, a za kolektivne posete 350 dinara.

Radno vreme sajma biće od 9 do 19 sati. Najsrećniji posetilac moćiće i ove godine da dobije traktor „Belarus 422“ zahvaljujući poklon igri.

(RTV)