banner-image

Iskustva Hrvatske bitna za pristupanje EU

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković prisustvovala je danas 2. regionalnoj agrobiznis konferenciji „Preko polja do Evrope“ i tom prilikom je rekla da su iskustva Hrvatske u pregovorima za pristupanje EU iz oblasti poljoprivrede izuzetno bitna za Srbiju i njen pristupni proces.

Bogosavljević – Bošković je rekla da veruje da će današnja konferencija, u okviru koje su održane dve panel diskusije: „Iskustva agrobiznis lidera regije“ i „IPARD program u Srbiji i hrvatska iskustva sa EU fondovima“, dati dosta odgovora na brojna pitanja koja se postavljaju u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Očekujem da bi u pregovorima sa EU uskoro moglo biti otvoreno poglavlje 11 koje se tiče poljoprivrede, ali za naše ministarstvo bitna su i poglavlja 12 i 13, koja se tiču zdravstvene bezbednosti hrane i ribolova, odnosno poglavlje koje je vezano za zaštitu životne sredine“, rekla je Bogosavljević-Bošković, dodajući da su za Srbiju dragocena iskustva zemalja koje su nedavno postale članice EU.
Ona je izrazila zadovoljstvo što je pomenutoj regionalnoj konferenciji prisustvovao i hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić i naglasila da je dobro da saradnja dve zemlje u oblasti poljoprivrede bude sve čvršća i jača, jer, kako je rekla, to je u interesu i Srbije i Hrvatske, s obzirom da se poljoprivrede obe zemlje susreću sa ištim problemima.

„Ministarstvo poljoprivrede će nastaviti da radi na stvaranju povoljnijih uslova i povoljnijeg ambijenta za razvoj prehrambene industrije, jer je ta industrija među onima koje imaju najviše šanse za uspeh na međunarodnom tržištu i tržištu Evropske unije, upravo zbog kvaliteta koji možemo da ponudimo“, rekla je Bogosavljević-Bošković.

Ministar Romić je rekao da je ideja da se na Regionalnoj konferenciji razmene iskustva kroz koja je je Hrvatska prošla tokom pregovaračkog procesa.

„Naš put je bio dug, učili smo od starijih članica EU i spremni smo da sada ta iskustva podelimo sa Srbijom, a koliko je za nas značajna saradnja sa Srbijom najrečitije govori podatak da su firme iz Hrvatske u Srbiju uložile više od 700 miliona evra, a sigurno je da ima prostora da ta ulaganja budu i veća“, rekao je Romić.

Prema njegovim rečima, posebno dobre mogućnosti saradnje dve države, kada je o poljoprivredi reč, su u oblastima ratarstva i voćarstva, a kao primer naveo je proizvodnju malina gde, kako je rekao, Srbija ima dobra iskustva i proizvodnju mandarina, u kojoj Hrvatska ostvaruje značajne rezultate.

Na Konferenciji je istaknuto da su poljoprivrede Srbije i Hrvatske slične i da, s obzirom da ih karakteriše veliki broj malih preduzeća ili gazdinstava, nemaju kapacitet da „napadnu“ velika tržišta, ali zato imaju mogućnost da se kvalitetom proizvoda probiju i opstanu na tržištu.

„IPARD program“, kako je rečeno tokom panel diskusije, pruža poljoprivrednicima u Srbiji priliku da iskoriste sredstva iz predpristupnih fondova EU, a kako su rekli predstavnici Hrvatske koji su nastupili na panelu, ti fondovi su po ulasku u EU povećani 12 puta.

Neki od učesnika Konferencije su istakli da ni Srbija ni Hrvatska nisu dovoljno uradile na udruživanju proizvođača na „mikro nivou“ u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje, te da u tom delu ima dosta prostora za napredak, kao i u delu međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima, jer je Hrvatska u Srbiju prošle godine izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 153 miliona evra, dok je Srbija u Hrvatsku izvezla poljoprivredne proizvode vrednosti 83 miliona evra.

Na kraju diskusije kao podatak koji svedoči o mogućnostima i potencijalima poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, navedena je činjenica da je Srbija u prva tri meseca 2016. godine izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od 681 milion dolara, a da je u isto vreme uvezla 314 miliona, odnosno da je ostvaren suficit za prva tri meseca ove godine 377 miliona dolara.

Pre početka regionalne konferencije, dvoje ministara održali su na Novosadskom sajmu bilateralni sastanak tokom kojeg je ministarka Bogosavljević-Bošković rekla da je u 2015. godini ukupan obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije i Hrvatske bio 220 miliona evra.

(Tanjug)