banner-image

Niko neće da bere maline za 2.500 dinara

Sezona se približila, a malinari užičkog kraja muku muče da pronađu radnu snagu koja će obrati ionako desetkovane zasade „crvenog zlata“.

„U Srbiji punoj nezaposlenih malo ko želi da bere maline, a lane su me spasli berači koji su došli iz Bugarske“, priča uzgajivač Vladan Serdarević iz Varde kod Kosjerića.

Problem je, kaže, nerealna dnevnica koju nadničari zahtevaju.

„Traže 3.000 dinara dnevno ili 50 dinara po kilogramu, plus jedan obrok. To je prevršilo svaku meru i niko to neće moći da plati. Zato sam našao berače iz Bosne koji će da rade za 15 evra dnevno, tri obroka i konak. Mnogo je isplativije“, kaže Nikolić za „Blic“.

U malinjacima užičkog regiona prošlog leta nadničilo je više od 100.000 berača. Ovogodišnji rod će, procenjuju malinari, zbog obilne kiše i „snega kad mu vreme nije“, biti tridesetak odsto manji. Stoga je i potražnja za beračima manja.

„Biće problem sa beračima. Ko je ranije radio u tuđim malinjacima sada ima svoje zasade. Najviše nam se nude iz Bosne, Zvornika i Bratunca, prihvatili su da beru za 2.000 dinara dnevno, smeštaj i hranu. Otud se javljaju i deca i studenti, i muško i žensko, hoće da uštede preko leta“, kaže Radomir Gavrilović iz Pilice kod Bajine Bašte.

Dve, dve i po hiljade koliko nude malinari, kaže Željko Tešić (32), nezaposleni bravar iz Užica, nije mala suma.

„Nije prijatno crnčiti od jutra do večeri po letnjoj žegi, ali ja nemam način da bolje zaradim. Četiri godine unazad berem malinu u selu kod Arilja i ovoga ću puta ako me gazda pozove“, kaže on.

„Male su to pare da bih bola ruke po trnju i potrošila leto“, smatra Ivana (26) iz Požege, nezaposlena trgovkinja.

Dragan Vukajlović, predsednik udruženja „Malina“ iz Bajine Bašte, strahuje da će srpska malina doživeti sudibnu poljske. Poljaci su, veli on, ušli u hiperprodukciju, pa sad nema ko da im bere.

„Dvadeset dana sam držao oglas i niko mi se nije javio ko bi brao malinu“, priča Vukajlović.

Šta nude malinari?

Pošto je potražnja za nadničarima velika, neki obećavaju smeštaj, tri obroka i dnevnicu. Drugi su se dosetili da obezbede čak i desert – u vidu sladoleda ili domaćih kolača. Sve za dobru radnu snagu, pišu „Novosti“.

Dnevnice se kreću od 2.000 do 2.500 dinara, a u to ulazi i prenoćište i obroci.

Inače, u sezoni, u ovom poslu se zaposli i do 150.000 ljudi. Tako će, sasvim sigurno, malinjaci već sredinom narednog meseca postati velika fabrika na otvorenom u Srbiji. Kroz ruke berača u Srbiji godišnje prođe oko 80.000 tona maline, koliko je bila prošlogodišnja proizvodnja u našoj zemlji, što nas je dovelo na ubedljivo prvo mesto u svetu.

(Radio 021)