banner-image

Uzgoj krompira pod slamom

„Krompir pod slamom “ kako mnogi nazivaju ovakav način uzgoja, je metoda sadnje koja se meni najviše svidela iz nekoliko razloga, koje ću postepeno obrazložiti u tekstu. Naime, reč je o uzgoju krompira bez prekopavanja tla, iako bih naglasila da se svakako u jesen ili pre sadnje u proleće zbijeno i vlažno tlo nepovoljne strukture, provetri bio – vilama, kako bi se unela potrebna količina kiseonika u tlo. Provetravanjem će se na teškim zemljištima stvoriti i uslovi za odvođenje viška vode, koja bi se u suprotnom mogla predugo zadržavati na površini. 

Ako je tlo već obrađivano, povoljne strukture i dobrih vodo – vazdušnih odnosa, nije ga potrebno prevrtati ni prekopavati, ali je potrebno ubuduće pridržavati se principa organske obrade zemljišta: tlo prekrivati organskom masom (malčirati), ne zbijati ga gaženjem, dodavati baštenski kompost pre sadnje, na gredicama koristiti mešovite useve, sprovoditi đubrenje i zaštitu prirodnim sredstvima – biljnim preparatima. 

Ovakav način uzgoja, sličan je konvencionalnom kada su u pitanju osnovni zahtevi krompira prema tlu, klimatski uslovi, rokovi setve i upotreba različitih sorti krompira, ali se veoma razlikuje po pitanju obrade i pripreme tla do nege i zaštite. Po pitanju odabira sorte krompira u svom vrtu koristim različite sorte i rani i kasni te crveni i beli. U manjim vrtovima bolje je saditi ranu sortu krompira, koji će se kontinuirano trošiti ( mladi krompir), a sadnjom krompira pod slamu može se započeti već u martu te prve plodove ubirati početkom juna. 

Mesec dana pre sadnje, semenski krompir se stavlja na neko svetlo mesto, pri temperaturi od oko 15 – tak stepeni, kako bi razvio kratke, tamne, klice (naklijavanje), što će ubrzati nicanje i dospeće plodova za nekih 2 nedelje ranije. 

Priprema tla 

Krompir (lat. Solanum tuberosum L.), pripada porodici pomoćnica, pa ga u vrtu nije dobro saditi pokraj njegovih srodnika (paradajza, paprike i patlidžana), kako bi se izbegle razne bolesti i napadi štetočina. Dobri susjedi krompiru su: kupusnjače, keleraba, spanać, kukuruz šećerac, bob, dragoljub i kamilica.

(Zdrava Srbija)