banner-image

Beli Gruja šampion Sajma

Najveći ovan izložen na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu je Beli Gruja, koji je dobio laskavu titulu šampiona Novosadskog sajma u konkurenciji ovnova.

Beli Gruja je vinterberg rase, a vlasništvo je Živorada Živkovića iz Obrenovca koji se stočarstvom i ovčarstvom bavi skoro pune tri decenije, a na Novosadskom sajmu izlaže punih dvadeset godina. 

„Šampion je ojagnjen na mom imanju pre tačno četiri godine i dok je bio jagnje sve karakteristike su ukazivale na to da će jednog dana biti šampion što se i ostvarilo“, rekao je Živković i dodao da Beli Gruja ima 180 kilograma i da služi za priplod. 

Po Živkovićevim rečima, Beli Gruja je vrlo pitome naravi s obzirom na to koliko je robustan, a poseban kvalitet mu je što to daje izuzetno kvalitetno potomstvo. Trenutna cena mu je oko 1.500 evra. 

U oboru Uduženja odgajivača ovaca „Obrenovac“ na Novosadskom sajmu tokom 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma stigle su i dve prinove, jer se juče ojagnjila jedna ovca koja je na svet donela dva jagnjeta, što je izazvalo veliku pažnju posetilaca Sajma, pogotovo onih najmlađih, koji su vrlo često milovali jagnjiće. 

Međutim, zbog čestog dodirivanja jedno od jagnjadi je promenilo miris pa ga je ovca odbacila i ne dozvoljava mu da sisa, ali će ta priča, po rečima Živkovića, imati srećan kraj, jer je on preuzeo brigu o jagnjetu i daje mu ovčije mleko na flašicu, tako da se odbačeni mališan potpuno oporavio i ojačao pa i trčkara po oboru.

(Tanjug)