banner-image

Evropa stopirala Hrvatskoj 130 miliona kuna podsticaja

Evropska komisija zaustavila je isplatu poljoprivrednih podsticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna (oko 165 miliona evra) zbog korupcije.

U nalazu revizije koji je potpisala Kristina Borhman, direktor Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Evropske komisije, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku tokom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine.

“Ozbiljno smo sumnjali u stvaranje `veštačkih uslova`, s obzirom na to da su firme koje su dobile podršku osnovane tri meseca pre objave konkursa i imale su iste vlasnike i adrese.

Svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene podrške odgovarale su maksimalnom iznosu”, pojašnjava Borhmanova.

Zbog navodnih malverzacija pominje se kazna od 130 miliona kuna, odnosno pet odsto od ukupnog iznosa podsticaja.

“Poslovni dnevnik” ističe da je prvi konkurs u Hrvatskoj objavljen pre nego što je Evropska komisija odobrila ruralni program za Hrvatsku.

Ministra Jakovinu kritikovali su u Briselu jer je tražio povećanje podrške sa 500 miliona na 1,23 milijarde kuna, što je 50 odsto novca koji Hrvatska uopšte može “povući” do 2020. godine.

Evropska komisija zamera Hrvatskoj što nije istražila nepravilnosti, iako je bilo prijava.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi istražila je sporne projekte tek nakon velikog pritiska javnosti i nije utvrdila nepravilnosti niti je bilo koji predmet uputila drugim telima radi daljeg istraživanja, navodi Borhmanova.

Hrvatski mediji prenose da su vlasnici nekih od spornih firmi bliski bivšem ministru Jakovini.

(Slobodna Evropa)