banner-image

Organsko meso stiže na kućnu adresu

Organska proizvodnja u Srbiji uzima sve više maha i sve je više poljoprivrednika koji proizvode organsko voće i povrće. Međutim, organski uzgoj životinja i proizvodnja organskog mesa i jaja još  je u začetku, ali se i na tom polju prave prvi koraci. Kompanija Global Seed, koja je već poznata u oblasti proizvodnje organskog mleka, na svom štandu u Hali 1a predstavila je proizvodni program vezan za proizvodnju organskog mesa, za sada junećeg.

Po rečima generalnog direktora Saše Vitoševića, organsko mleko proizvodi se na farmi u Čurugu, gde je proizvodnja zaokružena. Jedini u regionu proizvode organsko mleko, a jedinstveni su i po ponudi organskog junećeg mesa, koje je odnedavno na tržištu.  

– Po zvaničnoj statistici, naša farma je najveće imanje u Evropi na kojem se proizvodi organsko mleko – kaže Vitošević. – Imamo oko 1.000 muznih krava, a raspolažemo sa oko 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u  sistemu organske proizvodnje. Vertikalno smo integrisani, odnosno, sve proizvodimo samostalno – od stočne hrane do organskog đubriva za prehranu zemljišta, a prvi smo u Srbiji napravili postrojenje na bio-gas za proizvodnju struje.

Organsko juneće meso, ukazuje Vitošević, na tržištu se pojavilo prošle godine. Plasman je izuzetan, a zahvaljujući pokazanom interesovanju planirano je  povećanje proizvodnje.

– Proizvodnja junećeg organskog mesa započeta je s kapacitetom od 350 junadi godišnje, kao pilot-projekat. Međutim, veoma brzo se pokazalo da je  interesovanje veliko, a sve što se proizvede i plasira na tržište, bilo u restorane ili velike trgovačke lance, nađe put do kupaca, te je u planu povećanje proizvodnje. Kako bismo bili što bliži kupcima, porudžbine na teritoriji Beograda i Novog Sada dostavljamo na kućnu adresu – kaže Vitošević.

Budući da se pokazalo da je organsko meso na tržištu traženo i da nedostaje, ističe Vitošević,  osim povećanja proizvodnje organskog junećeg mesa, planirana je i proizvodnja pilećeg organskog mesa. Po njegovim rečima, kako bi se odgovorilo na zahteve tržišta, u toku je izgradnja farme u Gospođincima, gde će se organski proizvoditi pileće meso i jaja.

– Očekujemo da u prvom kvartalu 2017. godine na tržište plasiramo organsko pileće meso i jaja. Planirana godišnja proizvodnja je između 200 i 300 tona pilećeg mesa i oko 2.000.000 miliona jaja – kaže Vitošević.

Uskoro i brašno

Nastup na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu je iskorišćen da se  predstavi nov proizvod – organsko pšenično brašno Bio Panon, proizvedeno na zdravom i biološki aktivnom zemljištu, od sopstvene pšenice. Proizvode se tri vrste – tip 400, tip 500 i integralno, a na rafovima prodavnica naći će se za oko mesec dana.

(Sajamske informacije)