banner-image

U stečaju završili Graničar, Bratstvo-jedinstvo…

Na početku ovog meseca pred Agencijom za licenciranje stečajnih upravnika na teritoriji Srbije ima ukupno 2.096 aktivnih stečajnih postupaka. Od početka godine do maja meseca u Srbiji je otvoreno 120 stečajnih postupaka. Tako su od januara ove godine u stečaju završili i „Seme Tamiš“ iz Pančeva, „Zlatiborinvest gradnja” iz Novog Sada, „Apatinski tržni centar” d. o. o. iz Apatina, „Berko” DOO iz Subotice, kao i „Tradicionalno znanje“ d. o. o. iz istog grada.

U stečaju je u prva četiri meseca ove godine, između ostalih, i zrenjaninski „Žitoprodukt” AD, „Sirimijum-seme” DOO i „Putevi” AD iz Sremske Mitrovice, „Rumaplast“ AD iz Rume, „Poljokoop” DP i „Medo-promet” iz Subotice, „Hungaroinvest” DOO Sombor. U stečaj su otišli i „Bratstvo-jedinstvo” AD Zrenjanin, „Poljotank” DOO Subotica, „Graničar” AD Gakovo, „Optimum” d. o. o. i „Njholemark” d. o. o. iz Novog Sada. Takođe, u stečaj su otišli i „Agrobačka” Bač AD, „Obnova”, kao i „Agroseme–Panonija” AD iz Subotice, „Moša enterijer” d. o. o. Novi Sad.

Agencija za privatizaciju je oktobra prošle godine raspisala javne pozive za prodaju nekoliko poljoprivrednih kombinata u Vojvodini, među kojima je bilo i „Seme Tamiš“ Pančevo, ali je naknadno poziv povučen i pre nego što su otvorene ponude zainteresovanih kupaca. Naime, Agencija je poništila javne pozive za prodaju kapitala poljoprivrednih kombinata zbog toga što je Privredni sud u Pančevu doneo rešenje o stečaju u „Semenu Tamiš”. Razlog za povlačenje poziva za prodaju, osim stečajnog postupka, bio je i u tome što je Agencija za privatizaciju ukinuta izmenama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, pri čemu je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika preuzela sva preduzeća čija privatizacija prošle godine nije završena.

Ističe zaštita za 17 velikih

Za desetak dana, tačnije 31. maja, ističe zaštita 17 strateških preduzeća od poverilaca. U Ministarstvu privrede kažu da novih rokova koji omogućavaju zaštitu od poverilaca neće biti. To bi praktično značilo da će ta preduzeća biti prepuštena poslovanju na tržištu, a samim tim i poverioci će moći da od njih naplate svoja potraživanja.
Na spisku zaštićenih preduzeća u restrukturiranju su AD „Fabrika maziva FAM” Kruševac, FAP Priboj, AD „Petrohemija” iz Pančeva, „PKB korporacija”, Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica”, Pamučni kombinat „Jumko” iz Vranja, proizvođač guma „Trajal” iz Kruševca, AD „Galenika”, AD „Politika”, AD „Ikarbus”, RTB „Bor”, „Prva petoletka” Trstenik, „Prva iskra” Barič, „PPT–servoupravljači” Trstenik, Grupa „Zastava vozila” Kragujevac, „PPT–zaptivke” Trstenik i Holding „Industrija kablova” Jagodina.

(Dnevnik)