banner-image

Na pomolu najveći svetski agrobiznis

Ukoliko dođe do spajanja kompanija Bajer i Monsanto, rodiće se najveći svetski proizvođač semena, pesticida i genetski modifikovanih useva.

Ovo su četiri stvari koje bi trebalo da znate o ovom mega-spajanju:

1. Uspešno spajanje će stvoriti najveći agrobiznis na svetu, jer ove dve kmpanije imaju zajedničku tržišnu vrednost od 132 milijarde dolara. Bajer ovaj potez vidi kao “kompletnu I apslutnu priliku da se stvori globalni lider u poljoprivredi”. Međutim, jedan većinski akcionar osudio je ovaj potez nazvavši ga “arogantnim građenjem imperije”.

2. Akcije Bajera opale su za 14 odsto, nakon ponude koja je objavljena prethodne nedelje, a u ponedeljak su pale za još 3,6 odsto. To je dovelo do najnižeg nivoa vrednosti akcija Bajera u zadnjih 30 meseci.

3. Zašto se Bajer suočio sa ovim padom? Bajer je kompanija sa “dve glave”: Čine je pesticide i herbicidi, ali je posmatraju i kao farmaceutsku kompaniju koja je izmislila aspirin. Dojče vele prenosi navode Dojče banke da bi spajanje značilo da će oko 55 odsto “osnovne zarade” kompanije dolaziti iz poljoprivrede.

4. Sa druge strane otvara se i pitanje kako bi Bajer finansirao takav dogovor: sa dugom ili kapitalom. “Mi ćemo značajno povećati naš dug na našem računu”, rekao je direktor Bajera uz objašnjenje da jaki novčani tokovi mogu dovesti do brzog smanjenja duga. Jedan analitičar procenjuje nivo duga na oko 45 milijardi dolara, prema pisanju Vol Strita koji prenosi i da je prošlogodišnji dug ove kompanije iznosio 20 milijardi dolara.

(B92)