banner-image

Prevarantima 900 miliona evra iz fondova EU, uzimali i za poljoprivredu

Gotovo milijardu dolara sredstava iz fondova Evropske unije, ili 888 miliona evra, otišlo je prošle godine u ruke podnosilaca lažnih zahteva.

Najviše sumnjivih zahteva za isplate bilo je u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, saopštili su istražitelji EU.

Prema godišnjem izveštaju Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF), oko 888 miliona evra je 2015. godine isplaćeno podnosiocima lažnih zahteva, što je nešto manje u odnosu na 901 milion evra iz prethodne godine, prenosi agencija Rojters.

Taj iznos čini oko 0,6 odsto budžeta za subvencije poljoprivrednicima i siromašnim regionima. 

Među 1.400 registrovanih neosnovanih zahteva je i zahtev za dobijanje 1,3 miliona evra za modernizaciju hladnjače za povrće u Bugarskoj. Kada su istražitelji razmotrili taj slučaj, utvrdili su da je dobavljač opreme i vlasnik fabrike jedna te ista osoba, koja je veštački povećala cenu projekta. 

U drugoj vrsti prevare, uvoznici kineskih solarnih panela prevarili su evropske vlasti u oblasti kaznenih uvoznih carina, jer su koristili lažne dokumente u kojima su promenili njihovo poreklo. 

Prošle godine je sudskim putem vraćeno 187 miliona evra u Brisel, što je za deset odsto manje nego u 2014. godini, navodi agencija Rojters.

(Agencije)