banner-image

Virdžinija miriše na berićet

Na području Srema pri kraju je sezona rasađivanja duvana sorte „virdžinija”, a proizvodnja je zasnovana na prošlogodišnjem nivou.

Fabrika duvana „Japan tobako internešenel” (JTI) iz Sente, od kada je prisutna u Srbiji, proizvodnju „virdžinije” ugovara uglavnom u Sremu i najveći je obrađivač duvana u Srbiji. 

– Proizvođači su dobro pripremili zemljište i uz pomoć predstavnika JTI-ja proizveli dobar, kvalitetan i zdrav rasad – kaže glavni menadžer za proizvodnju duvana u kompaniji JTI Željko Ananić. – Padavine nisu u velikoj meri odlagale rasađivanje, a doprinele su dobrim osobinama zemljišta. Temperature nisu bile visoke pa je sve u svemu početak ovogodišnje proizvodnje duvana na našem sirovinskom području uspešan.

Najviše „virdžinije” za kompaniju JTI proizvede se u atarima Golubinaca, Kukujevaca i Hrtkovaca, gde je proteklih dana za rasađivanje angažovano dosta sezonske radne snage. Proizvođači iz sremskih sela ističu izuzetno dobru saradnju s kompanijom JTI, a oni su se, zahvaljujući korektnim odnosima, dugoročno opredelili za uzgajanje „virdžinije”.

– Pre jedanaest godina krenuli smo u proizvodnju na četiri hektara i s jednom sušarom pa smo svake godine povećavali po jednu sušaru i sada ih imam šest, a pod duvanom imamo 18 hektara – kaže Rajko Savić iz Golubinaca. – Za sada se naše gazdinstvo zaustavlja na tim površinama, dok ne vidimo da li će se deca opredeliti za ostanak na selu. Vreme nas je ovog proleća malo ometalo u rasađivanju, ali uspeli smo da rasadimo sve što smo planirali.

U ataru Golubinaca poljoprivrednici „virdžiniju” uzgajaju na oko 1.200 hektara, od čega je najveći deo ugovoren sa senćanskom fabrikom JTI, tako da je taj atar najznačajnija tačka na sirovinskom području JTI-ja. 

– U proizvodnji duvana ima dosta posla, toliko da u Golubincima nemamo dovoljno sezonske radne snage pa u ispomoć na duže vreme dolaze sezonci sa strane, iz okoline Bujanovca i Kostolca – ističe poljoprivrednik Miodrag Mina Lazić iz Golubinaca. – Zadovoljni smo jer nam repromaterijal, stručna podrška i sve što je neophodno, pa i novčani avansi, stiže na vreme, tako da smo i ovog puta blagovremeno dobili finansijsku podršku za neophodnu radnu snagu za sadnju i okopavanje. S osam-devet hektara godišnje isporučujem oko 15 tona suvog lista, čime lično nisam zadovoljan jer uviđam da bih mogao da postižem i bolje prinose. Duvan se za Golubinčane pokazao kao najisplativiji jer je to usev koji i poljoprivrednicima i celom selu daje najviše.

U kompaniji JTI napominju da su sa svim proizvođačima koji su prethodne godine ispunili obaveze u pogledu primene agrotehnike i proizveli duvan zadovoljavajućeg kvaliteta, ugovorili proizvodnju duvana i u ovoj godini.

– Kompanija JTI avansira proizvodnju duvana kroz materijale za proizvodnju i novčane avanse za radnu snagu, a takođe i za energente za sušenje duvana u vreme berbe – naglašava Željko Ananić. – Osim toga, predstavnici JTI-ja stalno obučavaju proizvođače, savetuju ih i kontrolišu proizvodnju. Ako povoljni uslovi za proizvodnju duvana potraju, očekujemo dobar kvalitet, prinose od više od 2.000 kilograma po hektaru i dobre prihode naših proizvođača.

(Dnevnik)