banner-image

Otvoren NLB organik konkurs

NLB banka Beograd najavila je u utorak, 31. maja, početak petog konkursa “NLB Organic”, u okviru kojeg će ove godine nagraditi tri najbolja projekta novčanom nagradom u ukupnom iznosu od milion i po dinara.

Konkurs je otvoren od 1. juna do 1. septembra, a pravo učešća imaju individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju.

NLB banka će autora projekta koji stručni žiri oceni najboljim nagraditi novčanim iznosom od milion dinara, dok će drugoplasiranom i trećeplasiranom projektu pripasti nagrade u iznosu od 300.000 i 200.000 dinara.

– Poljoprivreda je jedan od ključnih segmenata u poslovnim aktivnostima NLB banke i mi joj posvećujemo veliku pažnju. I u domenu našeg društveno odgovornog poslovanja poljoprivreda zauzima značajno mesto, u onom njenom delu koji doprinosi održivom razvoju, zdravlju ljudi i očuvanju životne sredine. Zbog složenog procesa zasnivanja organske proizvodnje, pribavljanja odgovarajućih sertifikata i komplikovanog procesa proizvodnje, organskoj proizvodnji je neophodna podrška svih relevantnih institucija. Mi smo prepoznali tu potrebu, a interesovanje organskih proizvođača za naš konkurs koje raste iz godine u godinu pokazuje da smo na dobrom putu – rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB banke Beograd.

Predsednica ovogodišnjeg žirija, prof. dr Snežana Oljača sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, istakla je da organska proizvodnja predstavlja veliku šansu za Srbiju, jer u tom segmentu može da ostvari konkurentnost na tržištu, za razliku od masovne proizvodnje jeftinih proizvoda.

Na “NLB Organic” konkurs od početka njegovog organizovanja 2012. godine prijavljeno je ukupno 169 projekata.