banner-image

Nestle dečje pahuljice povučene sa tržišta

Švajcarska prehrambena kompanija „Nestle“ povukla je dobrovoljno pahuljice za decu sa tržišta Srbije, nakon što je to učinila na hrvatskom tržištu.

Kako je saopšteno iz kompanije, proizvod je povučen zbog neusaglašenih propisa o dozvoljenoj količini supstance tropan alkaloid u tim proizvodima.

Povučene su, kako je navedeno, dve proizvodne serije iz kategorije proizvoda Nestle žitnih pahuljica za decu – 8 žitarica, 600gr (serijski brojevi: 52780291 i 52870291, proizvedenih u oktobru 2015.godine) za srpsko tržište.

„Razlog tome je objavljivanje uredbe Evropske Komisije 2016/239 od 19. februara 2016, koja dopunjuje uredbu 1881/2006 i kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u prerađenoj hrani na bazi žitarica za odojčad i malu decu. Tropan-alkaloid je prirodna suspstanca koja je prisutna u nekim biljkama i njena količina nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije“, piše na sajtu ove kompanije.

Nestle navodi da će svim potrošačima navedeni proizvod zameniti istim proizvodom iz druge serije.

„Poverenje potrošača je za nas od velike važnosti i zato smo odlučili da dobrovoljno povučemo pomenute serijske brojeve ovog proizvoda sa tržišta, iako su one proizvedene u oktobru 2015. godine, pre objavljivanja nove Uredbe Evropske Unije, i zakonski su ispravne“, navode iz Nestlea.

Konzumiranje Nestle žitnih dečjih pahuljica – 8 žitarica, 600 gr ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača, piše na sajtu kompanije.

(Agencije)