banner-image

Preti životinjska variola vera

Uprava Ministarstva poljoprivrede za veterinu zabranila je uvoz i prevoz preko naše teritorije goveda iz Makedonije, Bugarske, Grčke i Turske jer se u tim zemljama pojavila zarazna bolest goveda dermatitis nodosa. Reč je o „životinjskoj varioli veri”, o kojoj naši veterinari malo znaju, ali je iz obaveštenja Međunarodne organizacije za zdravlje životinja jasno da ona desetkuje stočni fond.

Naša uprava, po rečima njenog direktora Miodraga Petrovića, reagovala je odmah po prispeću obaveštenja te organizacije radi sprovođenja mera predostrožnosti, sprečavanja pojavljive ili ranog otkrivanja bolesti u Srbiji. Zabrana se odnosi na uvoz ili tranzit pošiljki prijemčivih životinja – domaćih goveda i bivola, kao i prijemčivih divljih životinja, mesa, kože i semena za veštačko osemenjavanje. 

Osim toga, ističe Petrović, naložene su i mere pojačane kontrole zdravstvenog stanja životinja u našim pograničnim područjima, ali i dodatno informisanje vlasnika životinja o opasnosti koje donosi pomenuta bolest. Veterinarske službe u Srbiji u stanju su pojačane pripravnosti da bi se smanjio rizik od unošenja te bolesti u našu zemlju.

Inače, tu bolest goveda prenose komarci, muve i krpelji, i za nju nema leka. Reč je o afričkoj bolesti, koja se pre tri godine pojavila u Turskoj, prošle u Grčkoj, a ove u Makedoniji i Bugarskoj. Napada sve rase goveda, a karakteriše je pojava čvorića, krasta ili rana na koži. Oko 25 odsto životinja u jednom stadu može oboleti, a stopa smrtnosti je oko deset odsto. Evropska praksa je da se, ukoliko se pojavi neki slučaj oboljevanja goveda, cela farma uništi.

Stručnjaci smatraju da je pod hitno potrebno obavestiti naše stočare, pogotovo one koji stoku čuvaju na ispaši, o simptomima bolesti i obavezati ih na to da bilo kakvo sumnjivo oboljenje goveda odmah prijave nadležnom veterinaru.