banner-image

Produženje prelevmana – slamka spasa za mlekare

Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže uvozne takse na mleko i mlečne proizvode iz zemalja Evropske unije i nakon 30. juna kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije (PKS).

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane  –  uvozne takse za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, i za kiselo-mlečne proizvode (od 10 do 30 dinara).

Pomenimo, prema još uvek nezvaničnim informacijama, prelevmani na uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja EU najverovatnije biće ukinuti, a na takvu odluku najviše bi uticala Evropska unija, koja je preplavljena svojim mlekom i proizvodima, a ne može da ih izvozi na veliko rusko tržište. Iz Brisela, ali i kancelarije EU u Beogradu, u više navrata je poručivano da je uvođenje prelevmana protivno slobodnom tržištu i da to nije dozvoljena mera jer se njome ograničava trgovina. Međutim, u Srbiji je i pored toga ostala na snazi.

Odluka je doneta 30. decembra 2015. a te zaštitne mere su produžene za šest meseci. Taksama je obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su u međuvremenu zaštitne mere ukinute za određene vrste pavlake.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto.

Prema ocenama mlekara, ako bi se ukinuli prelevmani, rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji.

U saopštenju PKS-a se navodi i da je udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje u Srbiji oko 33,1 odsto, i naglašava da je to mali procenat s obzirom na raspoložive zemljišne površine.

Dodaje se da je na sednici Grupacije mlekarske industrije PKS-a zaključeno i da smanjenje stočnog fonda utiče na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko, kao i na pad broja stanovnika u tim regionima.

(Agrosmart)