banner-image

Stočarstvu u Vojvodini 30 miliona

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurs na kojem će bespovratno dati 30 miliona dinara za poboljšanje stočarske proizvodnje na vojvođanskim gazdinstvima te za uvođenje standarda Evropske unije u objekte za preradu mesa i mleka.

Kako se navodi u tekstu konkursa, ova pomoć daje se kako bi se poboljšao kvalitet mleka, povećao stočni fond, uposlili članovi domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširio asortiman novim proizvodima, brendirali proizvodi i unapredio životni standard na selu.

Podsticaji za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od ukupne vrednosti investicije, umanjenom za iznos PDV-a.

Može se konkurisati za adaptacije prostora i kupovinu potrebne nove opreme radi usklađivanja sa standardima EU u oblasti proizvodnje i prerade mesa i mleka.

Sufinansiraće se adaptacija objekata za preradu mleka i mesa, nabavka nove opreme za modernizaciju postojećih prerađivačkih postrojenja i razvoj novih proizvodnih linija za proširenje asortimana proizvoda od mleka te nabavka novih linija, opreme i mašina, radi modernizacije kapaciteta u pogledu higijene i kvaliteta mesa i proizvoda od mesa.

Maksimalan iznos bespovratne pomoći po jednoj prijavi ne može preći tri miliona dinara, a najmanje se po jednoj prijavi može dobiti 100.000 dinara.

Kada je reč o sektoru mleka na konkursu mogu učestvovati fizička lica – nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u Vojvodini, pravna lica – mikro i mali privredni subjekti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava s teritorije AP Vojvodine, kao i preduzetnici -upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava s teritorije AP Vojvodine.

Za pomoć u sektoru mesa na konkursu se mogu pojaviti pravna lica – mikro i mali privredni subjekti upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava s teritorije AP Vojvodine i preduzetnici – upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava s teritorije AP Vojvodine.

(Agrosmart)