banner-image

Pšenica na zeleno obećava solidnu cenu

Pšenica „na zeleno“ koja se na Produktnoj berzi u Novom Sadu juče pojavila po ceni 17,05 dinara sa PDV-om, ulila je nadu ratarima da se ipak neće ostvariti loše prognoze da će hlebno zrno ove godine prodavati bagatelno. I pored toga što se očekuje odličan rod i velike količine pšenice (imajući u vidu i ono što imamo na lageru), berzanski stručnjaci očekuju „pristojnu“ cenu i u žetvi.

-Kako se približava žetva, očekivanja idu na bolje. Donedavno je bila aktuelna cena od 15 dinara za kilogram, pa se procenjivalo da će to biti 16 dinara, sudeći po dosadašnjim kretanjima na svetskim berzama. Sada već imamo ponude tražnje po 16 dinara za kilogram (bez PDV-a) na zeleno. To ukazuje na moguć scenario u kojem ipak neće biti tako loša cena kao što smo očekivali. Na osnovu trenutnih kretanja možemo očekivati da i u žetvi hlebno zrno bude bliže 16 dinara nego ispod toga – kaže za „Agrosmart“ direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.  

Kako objašnjava, najviše je na povećanje cene u proteklih nekoliko dana uticalo svetsko tržište i splet okolnosti koje su imale veze s tim. Naime, kod nas se očekuje dobra žetva ali, recimo u Francuskoj su bile velike poplave i oštetile usev pa se eto i to odrazilo na naše tržište. Takođe, na američkom kontinentu nisu sjajni izgledi za pšenicu, američki izoz je povećan… Galetin kaže da je sve to išlo u pravcu boljeg pozicioniranja hlebnog zrna na domaćem tržištu.

-Pšenica, u suštini, i dalje neće biti dobro vrednovana, za raziliku od kukuruza i soje. Imaće, za ratare lošu cenu. Kukuruz će imati bolju tržišnu poziciju ali svakako je važan momenat to što se sada javlja interesovanje kupaca pšenice po višoj ceni od očekivane – kaže naš sagovornik podsećajući na to da je prošle godine „na zeleno“ pšenica koštala oko 16 dinara.

Prvog dana žetve startovala je sa 16,5 dinara, a odmah je potom otišla na 18 dinara po kilogramu. Međutim, ta dobra cena je potonjih meseci doživela sunovrat.  

Stručnjaci kažu da se u žetvi, koja bi mogla da počne za dvadestak dana može očekivati ukupan rod oko tri miliona tona, sa prosečnim prinosom od pet tona hlebnog zrna po hektaru.

(Agrosmart)