banner-image

Da se zna šta je soja bez GMO

Na manifestaciji „Dunav Soja Dan polja“ predstavljeni su sortni i herbicidni ogledi, kao i semenska proizvodnja soje Odeljenja za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu. U okviru ogleda poljoprivrednici su imali prilike da vide i 12 sorti soje, različite grupe zrenja, ali i da testiraju 15 različitih programa za zaštitu ove biljke. Sve ovo ima za cilj poboljšanje proizvodnje soje, kao i povećanje dobiti poljoprivrednih proizvođača.

Koliko je proizvodnja soje važna za Srbiju najbolje govori podatak da je naša zemlja, posle Italije i Ukrajine, najveći evropski proizvođač. Soju gaji oko 50.000 proizvođača, i to na više od 220.000 hektara.

„Za proizvođače soje u Srbiji, ali i za sve potrošače, važno je i pitanje kako našoj domaćoj soji dati identitet, i na jasan način razdvojiti je od GM soje, koju mnoge zemlje uvoze. Mi smatramo da se to može uraditi označavanjem finalnih prehrambenih proizvoda, pre svega jaja, mesa, mleka, koji su dobijeni od životnja hranjenih domaćom, BEZ GMO sojom“, rekla je Marija Kalentić, regionalna direktorica organizacije Dunav Soja.

Ona je i dodala da je Dunav Soja prva i jedina oznaka u Srbiji, odobrena od strane ministarstva poljoprivrede, koja može da se koristi za BEZ GMO proizvode.

Koorganizator ovog događaja je kompanija „Agrogrnja“, prva kompanija u Srbiji koja je ispunila sve potrebne uslove i dobila sertifikat Dunav soja, koji se odnosi na mogućnost prometa (otkupa i trgovine) kontrolisane BEZ GMO soje domaćeg porekla.

„Svakoj kompaniji, koja se na bilo koji način bavi sojom, preporučio bih da uvede standard Dunav Soja, jer se time poslovanje same kompanije podiže na jedan viši nivo a ne treba zanemariti i to da je krajnji potrošač, prilikom kupovine proizvoda sa znakom Dunav Soje, siguran da je napravio pravi i kvalitetan izbor“, rekao je Vladislav Nedić, direktor kompanije „Agrogrnja“.

Koliko je trend uzgoja genetski nemodifikovane soje i proizvoda od životinja koje su jele ovakvu soju u Srbiji sve veći, potvrđuje podatak da se u regionalnu kancelariju Dunav soje u Novom Sadu, koja ima zadatak da okupi proizvođača i prerađivača BEZ GMO soje i domaću prehrambenu industriju, svakodnevno javljaju novi zainteresovani koji žele da se uključe u proces sertifkacije i dobijanja Dunav soja oznake.

Rad Dunav Soje podržan je od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i projekta „ Kvalitetna soja bez GMO-a iz Dunavske regije “.

(Agrosmart)