banner-image

Vlada će sprečiti širenje virusa goveda

Vlada Srbije formirala je Operativni štab za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje „nodularnog dermatitisa“, bolesti kvrgave kože goveda, a nadležne institucije su potpuno spremne da odgovore tom novonastalom izazovu, saopstio je savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik tog staba Dragan Glamočić.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područijima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis, izjavio je Glamočić.

Glamočić je posebno apelovao na vlasnike životinja da sumnjive slučajeve blagovremeno prijave lokalnim veterinarskim stanicama, a u slučaju potvrde bolesti i uništavanja zaraženih životinja, nastala šteta će u najkraćem roku biti nadoknađena iz budžeta Republike Srbije.

Primera radi, za uništavanje osam zaraženih goveda na gazdinstvu u opštini Bujanovac, isplaćena je naknada štete u realnom iznosu u roku od dva dana od podnošenja odštetnog zahteva, precizirao je Glamočić.

Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda. Mere se sprovode u skladu sa standardima i preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) i Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Za sprečavanje daljeg širenja virusa, Vlada  Srbije koristiće pomoć EU u vidu stručne pomoći, isporuke dijagnostičkih sredstava i vakcina, naveo je Glamočić.

U radu  Operativnog štaba  za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitis učestvuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, kao i predstavnici fakulteta, naučno istraživačkih institucija i Privredne komore Srbije.

Nodularni dermatitis – bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda i bivola endemski prisutno u Africi i Srednjem istoku, odakle se 2013. godine proširilo na Tursku, prošle godine na Grčku, a početkom ove godine i na teritoriju Bugarske i Makedonije.

Virus se prenosi mehaničkim putem, preko insekata (krpelja, komaraca, muva) i kretanjem/transportom zaraženih životinja i prenosilaca (tzv. vektora). 

Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi. Pogađa isključivo goveda i bivole, uginuća su retka ali su moguća kod slabih životinja. U slučaju širenja, ova bolest može izazvati značajnu ekonomsku štetu, zbog uništavanja zaraženih životinja i restriktivnog izvoza mesa i mleka.

Važno je istaći da je ova pojava očekivana i da se uticaj klimatskih promena i prenosilaca nije mogao sprečiti. Nadležne institucije su potpuno spremne da odgovore novonastalom izazovu, a realno je očekivati da će ova pojava postati svakodnevnica u Evropi, zaključio je Glamočić.

(Tanjug)