banner-image

Još par dana za prihranu ruža

Još uvek nije kasno da se prihrane ruže, ali bi taj, izuzetno važan posao u uzgajanju ovog cveća, trebalo da se obavi najkasnije do polovine juna, savetuje direktorka kompanije Pheno Geno Roses, magistar hortikulture Biljana Božanić Tanjga.

-U narednih nekoliko dana trebalo bi da se završi sa prihranom u kojoj dominira azot. Najbolje je upotrebiti AN jer ovo đubrivo ima dejstvo par meseci. Važno je da se poveća bujnost ruža, odnosno da im se omogući da na vreme završe vegetaciju kako ne bi ostale nedozrele grane na jesen – poručuje ova ekspertkinja za proizvodnju, odnosno oplemenjivanje.

Ona savetuje proizvođačima da po jutru upotrebe stotinu kilograma AN-a. U ružičnjaku firme Pheno Geno Roses u Temerinu ovih dana obavljena je druga prihrana, a pre toga, u martu su sadnice prihranjene sa 250 kilograma AN-a po jutru.

-Važno je da ruže stignu da odrvene i završe vegetaciju do jeseni. To je veoma bitno jer u slučaju da nisu odvrenele i da su ostale zeljaste, pocrneće kada se donesu u hladnjaču. Recimo, ako bi im se pretarano i mimo agrotehničkih rokova davao  azot, to bi podstaklo bujanje  zelenog dela biljke, a ona ne bi odvrenela – napominje Biljana Božanić Tanjga.

Sagovornica Agrosmarta dodaje da je kiša koja je padala u proteklom periodu uticala na pojavu štetočina, odnosno vaši koje najviše napadaju mlado lišće, pupoljke i cvetnu dršku. Razvoju im pogoduje ovakvo vreme, sa puno toplote i vlažnosti  i potrebno ih je suzbijati odgovarajućim insekticidima, poručuje direktorka firme Pheno Geno Roses doo, i ujedno i glavni menadžer firme Leja NS doo koja je prošle godine izvezla oko 400.000 sadnica ruža, koja mahom svoju kooperantsku proizvodnju plasira na inostranom tržištu. 

(Agrosmart)