banner-image

Višnje 25 dinara, seku stabla

Proizvođači višanja s područja opštine Žitorađa okupiće se u sredu 15. juna u zgradi opštine kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene višanja.

Višnjari će sutra takođe u znak protesta poseći jedan broj stabala u svojim zasadima.

Proizvođač višanja iz Žitorađe Ljubiša Mitić naveo je za agenciju Beta da otkupljivači ove godine nude proizvođačima za kilogram višanja prve klase 40 dinara, a za kilogram višanja druge klase 25 dinara. 

Problem je, međutim, što sve višnje procenjuju kao drugu klasu. 

„Prva klasa kod otkupljivača postoji samo na papiru. Ovogodišnji rod je odličnog kvaliteta i višnje nikada krupnije nisu bile, ali oni ih svrstavaju u drugu kategoriju“, rekao je Mitić. 

On je dodao da na području opštine Žitorađa narednih dana treba da počne masovna berba višanja, ali da je pitanje da li će višnjari ove godine uopšte brati višnju. 

„Otkupna cena od 25 dinara ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Proizvođači će sa troškovima berbe biti samo na još većem gubitku“, kazao je Mitić. 

On je rekao i da višnjari imaju pouzdane informacije da su ovdašnji otkupljivači i hladnjače ugovorili izvoz višnje po ceni od 0,7 evrocenti ili 84 dinara. 

„Otkupljivači će zaraditi ogroman novac za samo mesec dana rada, a mi, proizvođači, ostaćemo bez ičega, iako smo naporno radili cele godine“, izjavio je Mitić. 

Prema njegovim rečima, višnjari će sa sutrašnjeg protestnog skupa poslati apel državnom rukovdstvu i zatražiti pomoć države. 

„Očekujemo pomoć, jer hoćemo da radimo, ali i da nešto zaradimo. Sa ovakvim cenama više nam se isplati da sedimo kući i primamo socijalnu pomoć nego da radimo“, naveo je Mitić. 

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović potvrdio je za Betu da berba višanja na području ove opštine nije još počela, jer su proizvođači u dilemi da li da je uopšte započinju. 

„Otkupna cena je 25 dinara, a berači naplaćuju 15 dinara po kilogramu. Kada uračunamo ostale troškove, minimalna otkupna cena ne bi smela da bude ispod 45 dinara“, kazao je Stojanović. 

On je podsetio da je prošle godine otkupna cena višanja bila između 80 i 90 dinara, a višnje su bile sitnije nego ove godine. 

U selima na području grada Niša otkupna cena višanja takođe na papiru iznosi 25 do 40 dinara, međutim proizvođačima se nudi isključivo isplata niže cene. 

Višnje su zrele za berbu, ali se tek poneki „manji“ proizvođač odlučuje za berbu.

(Agencije)