banner-image

Kvrgava koža odnela 44 krave

Zbog zaraženih krava na jugu Srbije opština Bujanovac proglašena je zaraženim područjem i za samo nedelju dana uništene su 44 rasne krave obolele od kvrgave kože. Paralelno sa uništavanjem obolele stoke na ovom području radi se na preventivi kod goveda na ispaši i u štalama u kojima nema zaraženih životinja.

Za samo nedelju dana život u porodici Stojiljković u Ljiljancu kod Bujanovca potpuno se promenio. Živeli su od proizvodnje goveđeg mesa i mleka a sada je njihova štala ostala prazna.

Kod jedne krave u ovom dvorištu prvi put u Srbiji dijagnostikovan je nodularni dermatitis ali je uništeno svih osam iz iste štale. Na teritoriji cele opštine Bujanovac uništena su čak 44 grla.

Period inkubacije nodularnog dermatitisa odnosno kvrgave kože goveda je oko mesec dana pa se strahuje da bi bolest mogla da se proširi i na druge delove Srbije.

Osim veterinarskih ekipa stočarska domaćinstva na jugu Srbije obilaze i komisije ministarstva poljoprivrede koje procenjuju štetu kako bi proizvođači dobili novac za nabavku novih krava.

Bolest kvrgave kože goveda prvi put je registrovana u 1929 godine u Južnoafričkoj Republici pa se i jedini proizvođač vakcine protiv ove bolesti nalazi baš u njenoj prestonici Pretoriji. Prvi put izvan Afrike pojavila se 2013. u Turskoj i za samo tri godine došla do Srbije.

Na teritoriji Bujanovca i Preševa trenutno postoji 9.500 hiljada goveda koja su u neposrednoj opasnost od zaraze nodularnog dermatitisa.