banner-image

Kvrgava koža i u Vranju

Laboratorijske analize uzoraka zaraženih grla u selu Gradnja u Poljanici, potvrdile su sumnje da se bolest „kvrgave kože“ goveda pojavila i na teritoriji Vranja, kaže je za OK Radio Aleksandar Janjić, gradski većnik za poljoprivredu.

Po procedurama koje propisuje Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zaražena grla će biti uništena.

Nadležne inspekcijske službe i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije su na terenu i preduzimaju sve potrebne mere u skladu sa zakonom – kaže Janjić.

On otkriva da još uvek nije utvrđena definitivna lokacija za zakopavanje tela zaražene stoke i da se na tome radi.

– U igri su tri moguće lokacije:Poljanica, Barelić i Gradnja i već u toku popodneva bi trebalo da se donese konačna odlukao tome.

Na terenu je i mešovita komisija koja procenjuje vrednost stoke, na osnovu koje bi trebalo da se odrediodšteta vlasnicima – iznosi Janjić.

Po proceduri, koja je već primenjena u ranije potvrđenim slučajevima bolesti „kvrgave kože“, odnosno nodularnog dermatitisa, očekuje se da Uprava za veterinu proglasi Vranje zaraženim područjem.

Do sada su zaraženim područjima proglašene terirorije opština Bujanovac,Surdulica, Bosilegrad i Trgovište, gde je potvrđeno prisustvo ovogopasnog stočnog oboljenja, a Vranje je bilo među ugroženim područjima.

Na snazi je još uvek mera zabrane prometa i transporta stoke u zaraženim i ugroženim područjima, a zbog pojave ove opasne bolesti zatvorene su pijace u Ristovcu i Vlasu.

Bolest se prenosi preko insekata i zbog toga se apeluje na vlasnike da stoku zaštite najbolje što mogu, pri čemu se preporučuje korišćenje repelenata koji odbijaju insekte.

(OK radio)