banner-image

Nezadovoljni sramnom cenom – višnje 30 dinara

U prokupačkoj opštini u toku su završne pripreme za “Toplički sabor višnjara”, a u selima uveliko traje berba višanja koje se otkupljuju po po “sramnoj ceni” od 30 dinara za kilogram.

I dok ratari brišu znoj sa čela jer ne samo da neće imati korist od ove najrasprostranjenije kulture u Toplici već će sigurno biti na gubitku, za otkupljivače koji su ujedno i monopolisti na tržištu otkupa višnje ovo će biti još jedna dobra godina u nizu.

Proizvođači se pitaju kako otkupljivači ili bar većina njih za samo nekoliko godina uspe da desetostruko uveća svoj kapital, dok seljaci za čitav svoj život ne mogu da zarade ni deo novca već iz godine u godinu preživljavaju i jedva sastavljaju kraj sa krajem.

– Ovogodišnji rod višnje na području opštine Prokuplje je izuzetno dobar, a čim je tako lokalni nakupci i prevaranti se udruže, dogovore i serviraju nam priču da nisu usklađeni privredni kapaciteti, da su hladnjače pune i da višnju niko neće, te da je rodila u okruženju i da je konkurencija velika. Ako je tako, zašto je onda otkupljuju i stavljaju sebe na trošak – pita se Saša Stanković, poljoprivrednik iz Stare Božurne.

On podseća da berači uzimaju od 12 do 15 dinara za kilogram, pa kada se oduzmu troškovi obrade i tretiranja preparatima, vlasnicima ne ostane skoro ni dinara.

I pored velikog nezadovoljstva ratara, u Prokuplju i Velikoj Plani će se 24. i 25. juna održati Privredno-turistička manifestacija „Dani višnje 2016“ ili „Toplički sabor višnjara“.

Prema rečima Paunovića, koji je i predsednik Organizacionog odbora ova manifestacija veliki značaj i prilika je da se opština Prokuplje predstavi kao ozbiljan proizvođač oblačinske višnje, a očekuje se da okupiti veliki broj prerađivača i privrednika iz ovog dela Srbije.

Merošina: Višnjari na svakom kilogramu gube deset dinara

Berba višanja na području opštine Merošina u punom je jeku, ali su proizvočači ogorčeni otkupnom cenom od samo 30 dinara po kilogramu i optužuju otkupljivače za smišljeno obaranje cene.

Višnjari ističu da na svakom ubranom kilogramu gube po deset dinara, jer je proizvodjačka cena višanja 40 dinara.

– Primorani smo da beremo zasade kako bi barem malo pokrili troškove proizvodnje. Beračima plaćamo 15 dinara po kilogramu tako da nama ostaje svega 15 dinara – izjavio je predsednik Zemljoradničke zadruge “Oblačinska višnja” Dušan Miladinović.

(Blic)