banner-image

Uništeno 198 zaraženih goveda

U Srbiji je do danas uništeno ukupno 198 grla zaraženih virusom koji izaziva bolest „kvrgave kože“, dok je naknada isplaćena vlasnicima za 56 uspavanih goveda i oni su dobili više od šest miliona dinara, izjavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

On je agenciji Beta kazao da se trenutno za 180 grla u Srbiji sumnja da je zaraženo tom virusnom bolešću koja se ne prenosi na ljude i isključivo napada goveda.

„Vakcinacija goveda na području koja su proglašena zaraženim sa 50.000 vakcina koje je odobrila Evropska unija još nije počela zbog tehničkih problema, ali te vakcine su stigle i očekujemo da će vakcinacija početi od subote 25. juna“, naglasio je Glamočić.

Glamočić koji je i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis), dodao je da je nabavljeno još 400.000 vakcina i da bi od naredne nedelje trebala do počne vakcinacija i tim dozama.

Glamočić je naglasio da je dobro što je bolest za sada stavljena pod kontrolu i što se ne širi, podsetivši da je u tri okruga proglašena zaraza bolesti „kvrgave kože“ i to u Pčinjskom sa 306 grla, Zaječarskom sa 47 grla i Jablaničkom sa 25 grla, a ugroženo je 57 gazdinstava.

On je ponovo apelovao na farmere u Srbiji da ukoliko kod goveda primete znakove bolesti „kvrgave kože“ odmah prijave nadležnoj veterinarskoj stanici kako bi moglo da se brzo reaguje, naglasivši da period inkubacije te zarazne bolesti traje 28 dana. 

Prema njegovim rečima stočari ne treba da se boje štete zbog ubijanja životinja, jer će dobiti nadoknade za koje je Vlada Srbije već obezbedila novac.

Ministarsto odbrane Srbije formiralo je Koordinacioni tim Uprave za vojno zdravstvo i Operativni tim Centra veterinarske službe za praćenje i suzbijanje širenja bolesti goveda „kvrgava koža“, a 20 oficira vojne veterinarske službe sa pripadnicima MUP-a i civilnim veterinarskim inspektorima kontrolisaće promet životinja na terenu.

Timovi su formirani na osnovu zahteva Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje nodularnog dermatitisa, a sarađuju sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.