banner-image

Političari se okreću jabuci, šljivi, lozi…

Posle povlačenja iz političkih voda Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, okušaće se u uzgoju jabuka i neće biti jedini koji se sa profesionalnog bavljenja politikom preorijentisao u poljoprivrednike.

U okolini Negotina, prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije navodno je kupio 20 hektara zemljišta na kome je zasadio jabuke i borovnice, prenose mediji. Đilas ovu informaciju nije potvrdio ali se nagađa da je nekadašnji predsednik Demokratske stranke, još prošle godine, postao vlasnik oranica u vrednosti od oko 50.000 evra. Spekuliše se da namerava i da proširi proizvodnju kao i da je u posao ušao zajedno sa Dušanom Nikezićem, nekadašnjim sekretarom u Ministarstvu finansija, u vreme kada je vladu predvodio DS.

Agroekonomisti ističu da je poljoprivreda danas jedina izvesna delatnost pa ne čudi to što se i političari okreću proizvodnji hrane. To je, kažu, dobar znak jer bi konačno moglo da im se poveruju da zaista misle kada kažu da je „poljoprivreda budućnost Srbije”. Kako navode, to je i odličan način da se investira jer će cena zemlje, a posebno izvora vode, u narednim godinama samo da raste. Njima je, takođe, poznato da je danas bolje ulagati u kupovinu plodnog zemljišta nego u nekretnine ili poslovni prostor, osim ako to nisu najbolje lokacije u Novom Sadu ili Beogradu.

Neki od sadašnjih i bivših državnih funkcionera paralelno su bili aktivni na oba fronta. Među njima je i Aleksandar Antić, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije i dosadašnji ministar rudarstva i energetike, u čijem vlasništvu je manji vinograd od 76 ari. Kako je potvrdio za „Politiku”, imanje u negotinskom kraju, selu Crnomasnica, nije obišao dugo jer nema vremena.

– Prijatelj, koji ima vinograd neposredno pored mog, održava i moj vinograd i obrađuje ga. Ja dobijem malu količinu vina koje najvećim delom poklanjam prijateljima – rekao je Antić.

Među onima koji se aktivno bave voćarstvom i ujedno sede u skupštinskim klupama je i Aleksandar Senić iz Socijaldemokratske strane (SDS). Kako nam je rekao sve što proizvede na više od 13 hektara porodičnog imanja, u okolini Rače, proda otkupljivačima. Dominantno se bavi proizvodnjom trešanja, a ima nameru da dokupi još zemlje.

Trenutno je, čini se, najperspektivniji posao koji vodi Saša Vitošević, bivši savezni ministar poljoprivrede, koji je na ovoj funkciji bio postavljen kao kadar stranke G17 plus. Sada, sa mesta generalnog direktora, upravlja jednom od najvećih kompanija za proizvodnju organske hrane kod nas – „Global sid” na čijim farmama je proizvedeno prvo organsko mleko u Srbiji.

Najpoznatiji među onima koji su, sasvim obrnuto, iz poljoprivrede ušli u politiku je Marjan Rističević. Poslanik SNS-a nedavno je potvrdio da, na oko 20 hektara u Novim Karlovcima, gaji pšenicu. Ima još pola jutra šljivika i namerava da se okuša u svinjarstvu. Poseduje i mehanizaciju – kombajn i nekoliko traktora, ali se požalio da su stari između 10 i 33 godine.

Prema podacima iz imovinske karte državnih funkcionera, predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima u vlasništvu više od 17 hektara vinograda, voćnjaka, pašnjaka i njiva, a već je poznato da se bavi proizvodnjom rakije. Predsednik Srbije je pre nekoliko dana na prosalvi 70 godina Instituta za voćarstvo u Čačku rekao da i sam ima veliki zasad šljiva Čačanske lepotice od 2.300 stabala i da se za nju odlučio jer je daleko kvalitetnija od stranih sorti od kojih je odustao jer se pokazalo da nije dobra za rakiju. On je stao u zaštitu poljoprivrednika rekavši da bi policija trebalo da preuzme obavezu ispaljivanja protivgradnih raketa. Predsednik prati situaciju sa raketnim stanicama i prorivgradnom odbranom, kao i svakodnevnu borbu seljaka sa nepogodana koje su pogodile pojedine delove zemlje proteklih dana. A nedavno je na Poljoprivrednom samu u Novom Sadu kada je zamolio osiguravajuća društva da ne prave sitnim slovima neke začkoljice, da posle toga kada bude grad seljak ne može da naplati štetu.

Vlasnik oranica je i bivši ministar sporta Vanja Udovičić ali se on do sada nije izjašnjavao da li ima nameru da pokreće poljoprivredni biznis.

Lider Nove stranke i nekadašnji premijer Zoran Živković imao je velike planove u vinogradarstvu. On je u međuvremenu, prema pisanju medija, izašao iz ovog posla koji je pratila velika afera. Živković je još 2007. za zasad vinogorja u Krčedinu na 47 hektara, dobio subvenciju od države u vrednosti od oko pola miliona evra. Branio se da je do podsticaja došao po zakonu i da je sve bilo istraživano u više navrata poslednjih godina. Predstavnici aktuelne vlasti insistirali su da se do kraja ispita slučaj, ne propuštajući priliku da Živkovića prozovu da je prekršio zakon.

(Politika)