banner-image

Zbog bolesti uništena 371 krava

Zbog stočne bolesti kvrgave kože (nodularnog dermatitisa) u Pčinjskom okrugu je do sada na human način uništeno ukupno 289 grla stoke, dok je u Srbiji ukupno uništeno 371 govedo i krava, izjavila je danas predstavnica Uprave za veterinu pri Ministarstvu za poljoprivredu Sandra Barić.

Barićeva je za agenciju Beta izjavila da trenutno ima pet domaćinstava u opštinama Babušnica, Vladičin Han, Surdulica i Dimitrovgrad koja se vode kao sumnjiva, dok traje laboratorijsko ispitivanje uzorkovanog materijala.

Prema propisima, sva goveda i krave iz domaćinstva u kome se makar i kod jednog grla stoke pojavi bolest kvrgave kože moraju biti uništena.

„Počela je vakcinacija protiv nodularnog dermatitisa, najpre na zaraženom terenu. Obezbeđeno je 50.000 vakcina koje su donacija iz banke vakcina EU, koje su upućene u Pčinjski i Jablanički okrug. Završena je i javna nabavka za kupovinu vakcina protiv nodularnog dermatitisa za koju čekamo da bude isporučena“, izjavila je Barićeva.

Prema njenim rečima, vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože biće ubuduće uvrštena u obaveznu vakcinaciju goveda u Srbiji.

„Pravilo kod vakcinacije je da se vakcinišu isključivo klinički zdrave životinje. Bolest može da se iskoreni kada populacija goveda u Srbiji u potpunosti bude vakcinisana. Imunitet se prenosi sa krave koja je vakcinisana na tele, koje se rađa sa određenim imunološkim statusom, a obavezna revakcinacija jednom godišnje biće uvrštena u redovni program mera“, rekla je Sandra Barić.

Ona je navela da je za stavljanje pod kontrolu bolesti kvrgave kože, osim vakcinacije, potrebno i da sami vlasnici sprovedu visoke biosigurnosne mere, odnosno da svoje životinje zaštite preparatima koji odbijaju insekte, koji su i glavni prenosioci ove bolesti koja napada isključivo goveda.

„Bolest je afrička a zbog promene klimatskih uslova u svetu došlo je do pojave oboljenja kao što je plavi jezik i nodularni dermatitis i u Srbiji. Mi se nalazimo u zaraženom pojasu južne Evrope, gde se bolest proširila preko Bliskog istoka, Grčke i Makedonije. Širenje bolesti je vrlo tešsko kontrolisat,i jer insekti imaju veliku mogućnost letenja, a posebno je bitna ruža vetrova“, kazala je Barićeva.

Domaćinstva u kojima su zbog pojave bolesti uništena goveda prema pravilima najmanje tri meseca neće moći da kupe nove krave, a u svoje štale mogu da dovedu isključivo goveda koja su vakcinisana.

Sandra Barić je navela da domaćinstvima u kojima su zbog pojave bolesti kvrgave kože uništena goveda država nadoknađuje štetu najkasnije u roku od nedelju dana, a procena se vrši na osnovu realne vrednosti svakog grla po težini, na dan kada je izvršeno humano ubijanje.

Bolest kvrgave kože se u Srbiji prvo pojavila u opštini Bujanovac, gde je u tri sela od početka juna uništeno 39 grla stoke.

Ovom bolesti najteže je pogođena opština Bosilegrad, gde je do sada uništeno više od 160 grla stoke.

(RTV)