banner-image

Da poljoprivreda ne puzi kao predsednik Odbora

Za predsednika Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izabran je poslanik sa liste „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“, predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Risitičević.

Za zamenika predsednika Odbora izabran je poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Arpad Fremond.

Rističević je najavio da će na dnevnom redu sledeće sednice biti rasprava o bolesti kvrgave kože, jer je prema podacima kojima raspolaže do sada zbog te bolesti ubijeno oko 400 grla stoke, o merama protivgradne zaštite i o merama oko prelevmana, jer 30. juna ističe zaštita domaćih proizvoda od mleka i mesnih prerađevina, odnosno ukida se taksa za uvoz ovih proizvoda.

On je govorio i o svojoj biografiji, navodeći da su ga roditelji zbog nedostatka obdaništa dok je bio dete vodili na njivu, „tako da je na njivu išao i puzeći“. 

Predstavnik Narodne seljačke stranke Milija Miletić, predlažući Rističevića kazao je da je ovaj odbor „najvažniji za Srbe“ i da je Rističević u prošlom sazivu, dok je predsedavao doprineo ugledu Odbora i poboljšao njegov rad.

Predstavnik Pokreta „Dosta je bilo“ Nenad Božić rekao je da taj Odbor ne sme da bude posvećen samo poljoprivredi, već da mora da se bavi i šumarstvom i vodoprivredom, u kojima postoje veliki problemi.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Matić rekao je da bi jedan od prvih zadataka Odbora treba da bude razmatranje stanja protivgradne zaštite u Srbiji.

Predstavnik Srpske radikalne stranke (SRS) Marko Milenković i predstavnik poslaničke grupe Dveri Miladin Ševarlić negodovali su zbog toga što nije bilo dogovora o predsedničkim mestima u odborima.

Odboru je predsedavao Ševarlić, kao najstariji poslanik. On je na sednicu došao u narodnoj nošnji.

SNS ima šest članova u ovom odboru, dok njihovi koalicioni partneri, koji čine poslaničku grupu Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka ima dva člana, dok SVM ima jednog predstavnika. Socijalistička partija Srbije imaće dva predstavnika.

Socijaldemokratsku stranku predstavlja jedan poslanik, po jednog predstavnika ima i Demokratska stranka, SRS, poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine i Zelene stranke, poslanička grupa Nove Stranke, pokreta „Dosta je bilo“ i poslaničke grupa Dveri.

(Agencije)