banner-image

Milicija ne sme da bije grad

Inicijativa predsednika Tomislava Nikolića da protivgradne rakete ispaljuju policija ili vojska, a ne priučeni paori, možda je najbolji primer vaskolike demagogije koja decenijama vlada našim agrarom. Pri tome nije problem predsednik Nikolić. On je apsolutno u pravu, ali je suština problema u tome kako se i zašto neka valst ili neko iz vlasti ranije toga nije setio. E, kada se vratimo unazad do uvođenja protivgradne odbrane  još iz komunističkih dana na svetlost dana dolazi suština prevara i bežanje od odgovornosti.

Kada  je uvođena protivgradna odbrana, kupljeni radari, rampe za rakete i same rakete i sagrađene protivgradne stanice, postavilo se i pitanje ko će sad da puca. Sele mudre glave komunističke da odluče ko će ispaljivati rakete kada krenu gadonosni oblaci. Vojska ili narodna milicija. Nakon kratkog i efikasnog većanja, kada su im stručnjaci rekli da i kada se pogodi oblak nije sigurno da grada neće biti, glavešine su odlučile da tim poslom ne treba da se bavi ni narodna milicija, a još manje vojska. Jer, šta će narod reći ako milicajci promaše oblake, a led potuče žito. Milicajci ne smeju da promašuju.

Komunistička vojska, još manje sme da se upušta u tu rabotu. JNA, jedna od  najjačih  oružanih  sila u Evropi, na svetu i celoj vasioni ne sme da se bavi  gradom i da promašuje. Kakva je to sila ako narod ne može da odbrani od oblaka, leda i svetog Ilije gromovnika?

Sve u svemu, zaključiše da je dovoljno što su vlasti napravile sistem i kupile rakete, a država ne sme da se bruka tričarijama.

Neka pucaju seljaci pa šta pogode – pogode. A uvek će se naći neki genijalac koji će okriviti jal’ Svetog Iliju jal’ seljake koji su nekada negde radili na crveno slovo.

E, ovako vam izgleda srpska politikantska logika koja kaže da mi možemo da hranimo pola Evrope, ali kada treba završni udarc, onda nešto škripi. Zato nemamo produktnu berzu, već se trguje na crnoj, zato nemamo regulisano tržište, a pravni sistem nam je katastrofalan.

Sve imamo samo na kraju najmanje stručnima prepustimo da uradi najvažniji posao.

Milovan Lukić