banner-image

Novi Bečej: Red i zakon na njivama na srpski način

Rukovodstvo novobečejske lokalne samouprave rešilo je da zaustavi neovlašćeno obrađivanje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ovaj potez lokalne samouprave je u skladu sa izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu januara ove godine.

– Uprkos brojnim opstrukcijama, pa čak i pretnjama, nećemo odustati da stavimo sve u zakonske okvire – izjavio je za portal Webinfo predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović.

Iz resornog ministarstva je rečeno da će svi koji ilegalno poseju njivu, morati da plate kaznu u visini trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na teritoriji tog okruga. Uz to, svi usevi će biti „skinuti“, a izgubiće pravo da ikada zatraži zakup državnih oranica.

Zamenik predsednika opštine Branko Svilengaćin kaže da će krivične prijave dobiti ona lica za koja je utvrđeno da su nelegalno obrađivala zemlju, kao i fakturu na ime troškova koje je opština imala prilikom „skidanja“ useva. Kako je istakao, formirana je komisija za obilazak nelegalno obrađenog zemljišta u opštini Novi Bečej.

– Konstatovano je da postoje uzurpirane površine, odnosno one površine koje se koriste bez nadoknade državi. Na osnovu odluke SO počelo je „skidanje“ useva sa tih parcela. Pod žitom se trenutno radi oko 50 hektara, a ima još i kukuruza i suncokreta“, istakao je Svilengaćin za Webinfo i iskoristio priliku da podseti na licitaciju poljoprivrednog zemljišta koja će se održati 4. i 5. jula, a gde je predmet 3.038 hektara zemlje.

– Pozivamo sve zainteresovane ponuđače da uplate depozit i učestvuju u javnom nadmetanju. Želimo da iskorenimo uzurpaciju poljoprivrednog zemljišta i da ponuđačima ponudimo da na legalan način obrađuju svoje parcele – naveo je on.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom godine preporučila opštinama da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do kraja maja i da plate naknadu za njeno korišćenje. Ipak, većina pojloprivrednika u Vojvodini je nastavila po starom ne hajući za zakonske okvire.

(Radio 021)