banner-image

Beograd dobio svoju sortu ruže

U glavnom gradu danas je održana ceremonija „krštenja“ ruže, koja je dobila ime „beogradska dama“ i koja je time zvanično postala beogradska sorta ruže.

Prve sadnice te ruže, koja je donacija holandsko-srpske kompanije „PhenoGeno Roses“, zasadili su ambasador te zemlje u Beogradu Hendrik Van den Dol, direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i zamenica predsednika Skupštine grada Beograda  Andrea Radulović.

Ambasador je tom prilikom rekao da se i na taj način obeležava završetak holandskog predsedavanja EU, a da je ponudila gradskoj upravi Beograda novu sortu ruža, narandžaste boje.

„Ruža je simbol trajnog prijateljstva Holandije i Srbije i posle završetka predsedavanja Holandije EU“, rekao je on.

Radulović je rekla da se tako na pravi i simboličan način obeležava veliko i jako prijateljstvo dve zemlje.

„Ruža nosi titulu kraljice cveća, zahvaljujem se građanima koji su joj dali predivno ime, Beograd zaslužuje da ima takvu vrstu ruže“, rekla je Radulović.

Dodala je da je ruža simbol predivne saradnje i prijateljstva Srbije i Holandije i da želi da se to prijateljstvo i dalje razvija i buja kao i te ruže.

„Trnje na ružama na treba da predstavlja nikakve prepreke, već simbol čuvanja zaštite ovog vrednog prijateljstva koje postoji i koje će uvek postojati između Holadnije i Srbije“, rekla je Radulović.

(Tanjug)