banner-image

Nije sve u prinosu, ima nešto i u parama

Prosečni prinosi pšenice u Vojvodini su oko 6,5 tona po hektaru, što je veoma dobro – rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je zajedno s državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Danilom Golubovićem svečano otvorio tradicionalnu manifestaciju „Žetveni dan”.

Manifestaciju organizuje Zadružni savez Vojvodine, a ove godine je održana u ataru opštine Bač, na parceli između Bača i Bačkog Novog Sela, na njivi Davora Klecina.

Radojević je napomenuo da se očekuje dobra i uspešna sezona, a da od iduće godine Ministarstvo uvodi nove mere koje će doprineti ukupnom razvoju poljoprivrede.

On očekuje i daleko bolju saradnju Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva poljoprivrede jer se samo tako može više uraditi za poljoprivrednike. On je rekao i da će Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raditi još bolje.

Danilo Golubović naglasio je da su u toku i pregovori s EU i da je akcioni plan za poglavlje 11, vezano za poljoprivredu, pre mesec dana poslat u Brisel, a da su revizori za agrarno plaćanje bili u poseti pre dve nedelje.

– Seljaci mogu očekivati da će već od oktobra moći da konkurišu za IPARD fondove, a Srbija će do 2020. godine moći da povuče 185 miliona evra – kazao je Golubović, i dodao da je srpski seljak pametan i da će znati da iskoristi tu priliku, a da očekuju veliki broj zahteva jer su poljoprivrednici već spremni.

Direktor Udruženja „Žita Srbije” Vukosav Saković kaže da niko ne može pojedinačno formirati cenu pšenice, a da je u poslednjih deset dana ona pala sa 16 dinara na 15.

– Seljaci ne mogu biti zadovoljni jer cena pšenice sada iznosi 15 dinara i teško da može biti niža – kazao je Saković, i dodao da je ovo godina obaranja svetskih rekorda u proizvodnji pšenice.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da se Žetveni dan u Opštini Bač obeležava desetu godinu zaredom, a da je početak žetve pokazatelj da će ovogodišnji prinos biti dobar.

– Opština Bač ima 25.000 hektara obradive zemlje i više od dve hiljade gazdinstava – naveo je predsednik opštine bač Dragan Stašević.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović kazao je da godina startuje bogato, a da će se PKV, po novom zakonu, pripojiti republičkoj komori i da će biti osnovana nova agrarna komora, koja je neophodna seljacima.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin rekao je da s druge strane imamo robu nekontrolisanog kvaliteta.

Organizatori ovogišnjeg žetvenog dana su Udruženje „Zadrugar” iz Bača i Zadružni savez Vojvodine.

Nacionalna referentna laboratorija za mleko

– Za nekoliko dana biće otvorena Nacionalna referentna laboratorija za mleko – najavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.
On je dodao da se samo čeka odluka Vlade, a da će cene analize mleka u toj laboratoriji biti znatno niže nego što se do sada plaćalo u laboratorijama koje su radile analize.

Stop za uzurpatore

Predsednik oppštine Bač Dragan Stašević rekao je da je za vikend počela žetva na uzurpiranim državnim njivama u ataru te lokalne samouprave. Žetvu obavlja Opština uz pomoć Poljočuvarske službe i asistenciju policije. Do sada je usev skinut za deset uzurpiranih hektara. Biće uskladišten i prodat, a rad kombajna biće naplaćen od uzurpatora.

(Dnevnik)