banner-image

Sa salatom lako, s paprikom slatko

Ko ima nešto zemlje, može da se okuša sa uzgajanjem povrća za ličnu upotrebu, a naredne godine već može da organizuje i prodaju.

Poznavaoci kažu da se najviše isplati izgradnja plastenika, jer nudi bogatiju proizvodnju, a ulaganje nije veliko.

Pre početka radova potrebno je ispitati zemlji i utvrditi koje povrće će najbolje uspevati u bašti. Osim toga, treba imati u vidu da mala proizvodnja stvara svakodnevne obaveze.

Najjednostavnija za gajenje i prodaju je zelena salata

Prvo i najvažnije je napraviti dobar plan i sistem. Poljoprivrednik Vladimir Radišić kaže da se prvo seju blitva, spanać, rukola, mirođija, zelena salata i mladi luk srebrnac koji se prvi i beru. Kada se to ubere na istom mestu se posade, recimo, rotkvice. Sada su mnoga semena unapređena i mogu da rađaju tokom čitave godine, ali je važno brati i prodavati ono što se traži.

Najjednostavnija za gajenje i prodaju je zelena salata koja može da se seje nekoliko puta tokom godine i uvek može da se proda, jer je tražena. Tražene su i tikvice i krastavac, kao i blitva i paradajz. Najveća prednost blitve je to što svakodnevno mogu da se seku listovi, vezuju u snopove i prodaju. To što se ne proda može da se zamrzne i prodaje tokom zime.

Menjati sadržaj bašte

Još isplativiji je plastenik sa duplom folijom i konstrukcijom, jer je najveća zarada u paradajzu i paprici. Deo se odvoji za seme i sve ostalo se prodaje. Ovaj poljoprivrednik objašnjava da su ulaganja na početku mala, jer “povrće može da se gaji i na otvorenoj njivi”.

“Važno je imati plan i neprestano menjati sadržaj bašte. U jesen moraju da stasaju kupus i bundeve, a o tome treba razmišljati još u junu.”

Veoma su važni priprema i zimski rad, kako bi se povrće pojavilo i ponudilo kupcima pre nego što stigne na kvantaš. Zbog toga je najbolje početi sa malim brojem poveća i polako uvoditi nove vrste. Recimo, dovoljno je imati začinsku baštu, salatu i rukolu ili odabrati povrće kojeg nema dovoljno na tržištu, poput kelja ili ukrasnih tikvica. Rukola je jedna od najisplativijih biljaka, jer se seje jednom i rađa tri godine, a izuzetno je tražena za salatu i skuplja je salate puterice i blitve.

(Novosti)