banner-image

Ministarka: Pšenice ćemo požnjeti tri miliona tona

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji, čija je žetva pri kraju, biti odličan i iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više nego lani. Bogosavljević-Bošković je prilikom obilaska žetvenih radova u ataru sela Idvor u opštini Kovačica rekla da je htela i lično da vidi kako teku ti poslovi i lično uveri u dobre vesti.

Kako je navela, te vesti su da je ovogodišnji rod pšenice izvanredan.

„Procenjuje se da će sa oko 600.000 hektara, na koliko je pšenica bila zasejana, ove godine biti poženjeveno više od tri miliona tona pšenice“, kazala je Bogosavljević-Bošković.

Ona je navela da je prosečan prinos pšenice pet tona po hektaru, a procene su da je možda nešto i veći.

Bogosavljević-Bošković je napomenula da je rod za petinu veći u odnosu na prošlogodišnji, kao i u odnosu na prethodnih 10 godina.“Raduje nas činjenica da su mnogi proizvođači, naročito ovde u Vojovodini, postigli zaista visoke prinose, više od prosečnih – od šest do osam tona po hektaru, a neki čak i više“, kazala je ministarka.

Ona je istakla da takvi prinosi govore o tome da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi poljoprivredna proizvodnja i da se približe najboljim prinosima u Evropi.Bogosavljević-Bošković je zaključila da su srpski poljoprivrednici po tom pitanju na korak iza Nemačke i Francuske, a ispred mnogih drugih zemalja.