banner-image

Uljni talog više neće biti otpad

Zajedničkim naporima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i proizvođača jestivih ulja „Dijamant“ Zrenjanin, „Vital“ Vrbas, „Viktorija oil Šid“, „Sunce“ Sombor i „Banat“ Nova Crnja, uspešno je rešen problem kategorizacije uljnog taloga iz proizvodnje koji će ubuduće biti tretiran kao proizvod, a ne kao otpad.

Naša industrija na ovaj način uspešno je počela da implementira EU Direktivu o „prestanku statusa otpada“ (end of waste), što će doprineti efikasnosti i smanjenju troškova proizvodnje i jačanju konkurentnosti na evropskom tržištu, saopštila je Služba za informisanje PKS.

Privredna komora Srbije u zelenoj akciji kontrole propisa, nastojaće da i u drugim granama industrije stvori prostor za drugačiji tretman otpada kako bi Srbija imala održivu i konkurentnu proizvodnju, u skladu sa potrebama EU tržišta, a time će biti ostvaren i pozitivan uticaj na životnu sredinu, smanjenjem emisija štetnih gasova, upotreba neobnovljivih resursa i generisanje svih vrsta otpada, navodi se u saopštenju.

Zato će se u saradnji sa nadležnim ministarstvom za zaštitu životne sredine pristupiti izradi Pravilnika o nusproizvodu (prestanku statusa otpada), čime naša industrija postaje društveno odgovorna i energetski održiva. Ono što je sada nusproizvod u velikim industrijama, na ovaj način postaje sirovina za mala i srednja preduzeća za dobijanje novih proizvoda.