banner-image

Vodiće se jedinstvena agrarna politika

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević posetio je Zrenjanin, a nakon sastanka u Gradskoj kući s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, obišao poljoprivredna gazdinstva u naseljenom mestu Mihajlovo, koja su pretrpela štetu na usevima i plastenicima usled obilnih padavina i grada koji je nedavno zadesio taj kraj.

Procenjuje se da su u atarima nekoliko sela severno i zapadno od Zrenjanina usevi stradali u većem ili manjem procentu na površini od oko 9.500 hektara te da materijalna šteta iznosi i do 900 miliona dinara, što je resorni pokrajinski sekretar Radojević ocenio kao izuzetno velik iznos za poljoprivrednike čija su imanja pogođena nepogodom.

On je istakao da je lokalna samouprava savesno i odgovorno pristupila prevazilaženju te situacije.

– Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu zajednički će nastupiti u pokušaju prevazilaženja nastale sitaucije jer su u pitanju velike površine i značajna finansijska šteta – kazao je Radojević. – Postavlja se i pitanje osiguranja useva i plodova i ovo jeste pravi trenutak da se za istim stolom nađu predstavnici osiguravajućih kuća, lokalne samouprave, Pokrajine i Republike, i da pokušamo da nađemo modele koji će zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača, kada je u pitanju osiguranje.

On je apelovao na proizvođače da pokušaju da iskoriste mogućnost povraćaja 40 odsto premije osiguranja.

– Očekujemo ubuduće konzistentnu agrarnu politiku na nivou čitave zemlje što, nažalost, nije bio slučaj u prethodnom periodu, i direktnu štetu od toga mogli su imati samo poljoprivredni proizvođači. Stekli su se, dakle, uslovi da imamo jedinstvenu agrarnu politiku na nivou Republike, Pokrajine i, shodno tome, na nivou lokalne samouprave, pri čemu ćemo, naravno, uvažiti specifičnosti Vojvodine – naglasio je pokrajinski sekretar.

Poljoprivredni proizvođači iz Mihajlova s kojima su razgovarali pokrajinski sekretar Radojević i gradonačelnik Janjić kažu da su pretrpeli štetu u procentima koji se kreću od 50 pa do čak 100 odsto, i da je u ataru tog sela nevreme zahvatilo više od 2.000 hektara.