banner-image

Holanđani proizveli povrće na marsovskom tlu

Naučnici Univerziteta Vageningen u Holandiji ovih dana završili su proces uzgajanja povrća na parceli koja predstavlja reprodukciju marsovskog tla.

Krajem prošlog meseca, doktor Viger Vamelink i njegov tim uzgojili su prvi radič na ‘marsovskom tlu’ i zaključili da je vrlo ukusan. 

Ovaj uspeh otvara nova vrata za moguće ljudske misije na Mars, a kasnije možda i osnivanje kolonije na Crvenoj planeti jer je dokazano da je moguće uzgojiti hranu za ljudsku upotrebu na lokalnom tlu. 

„Važno je uzgojiti što više useva kako bismo potencijalnim kolonizatorima obezbedili što raznovrsniju hranu”, rekao je doktor Vamelink.

Osim samog uzgoja, vrlo je važno i proveriti količinu teških metala koje su uzgojene biljke primile iz tla. 

Samo tlo, naravno, ne potiče s Marsa – njegova osnova uzeta je iz vulkana na Havajima, i dodati su joj razni elementi kako bi krajnji proizvod bio što sličniji onom na Marsu. 

NASA-ina bespilotna vozila detaljno su analizirala marsovsko tlo i naučnici s velikom dozom sigurnosti znaju njegov tačan sastav. 

Osim velike količine oksidiranog gvožđa, koja Marsu daje prepoznatljivu crvenu boju, tlo sadrži i otrovne elemente poput olova, žive i arsenika.

Početna testiranja na mahunarkama, paradajzu i radiču pokazala su da su količine teških metala u granicama bezbednim za ljudsku upotrebu. 

Testiranja na krompiru, grašku, šargarepi i rukoli još su u toku jer su trenutno u fazi sazrevanja. 

Mesečevo tlo je takođe ispitano, ali početna istraživanja nisu ohrabrujuća – u lunarnom regolitu uspeva samo polovina biomase u odnosu na zemljino ili marsovsko tlo.

(B92)