banner-image

Ombudsman: Sela nestaju, odlaze cele porodice

Institucija Pokrajinskog ombudsmana saopštila je danas da je kod građana izražena zabrinutost zbog ubrzanog smanjenja i odseljavanja radno sposobnog stanovništva, a naročito mladih u reproduktivnom periodu.

Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da su građani upućivali pritužbe na loš materijalni položaj, usled izuzetno ograničenih mogućnosti zapošljavanja i ostvarivanja prihoda, i istakli da je to jedan o ključnih razloga zbog kojih se stanovnici manjih mesta u Vojvodini odlučuju da žive u gradovima ili, još češće, da se odsele u inostranstvo i sa sobom povedu celu porodicu.

Ta institucija je ocenila da bi usvajanje lokalnih strategija socijalne zaštite ublažila negativna demografska kretanja, uz sprovođenje odgovarajućih mera i u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, ali je upozorila da se situacija dodatno iskomplikovala u poslednje dve godine, jer su smanjena budžetska sredstva na svim nivoima.

Institucija ombudsmana je, povodom Svetskog dana stanovništva, podsetila da su naročito ugrožene devojčice i devojke, uzrasta od 15 do 19 godina, koje su udate ili žive u vanbračnoj zajednici, a kojih je, prema podacima UNICEF-a i Republičkog zavoda za statistiku iz 2014. godine, oko četiri procenta u tom uzrastu u Srbiji.

Svetski dan stanovništva, 11. jul, ustanovljen je 1989. godine na inicijativu Fonda za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

(Autonomija)