banner-image

Šverc ubio 400 goveda

Zbog bolesti kvrgave kože goveda do sada je u Srbiji ubijeno više od 400 grla stoke. Vakcinacija protiv ovog oboljenja, koje nije opasno za ljude, ali lako može da desetkuje već osiromašeno srpsko stočarstvo, uveliko se obavlja. Stručnjaci, međutim, smatraju da nadležni u Srbiji nisu mnogo toga učinili da spreče pojavu ove bolesti, iako smo imali mesecima bolest u regionu, već se sada samo sanira šteta.

–  Sistem koji je napravljen u Upravi za veterinu ne valja i ne daje prave rezultate o broju stoke u Srbiji – priča Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – Nigde nema da su nakupci legalizovani i da se životinje prodaju tako na stočnim pijacama i vašarima. I bolest kvrgave kože nam je došla samo zbog šverca stoke, i to ko zna odakle. Sad je mnogo jeftinije što svi moramo da vakcinišemo krave i da strepimo hoće li se razboleti, umesto da je napravljena na vreme baza podataka, da su sve životinje obeležene i da na graničnim prelazima rade svoj posao. Ovde je reč o ozbiljnom švercu, nečemu što ugrožava pre svega čitavu populaciju i sve proizvođače u nizu.

Kako priča Bugarski, skidaju se ušne markice, jer su naše ne baš najboljeg kvaliteta, preobeleže i stave na drugu životinju.

– Inspekcijske službe od Beograda ka jugu zemlje ne rade kako treba. Mnoge životinje su neobeležene i ne poštuje se zakon. Na graničnim prelazima sa Kosovom i BiH kao da nema nikakve kontrole.

Da preventive kod bolesti kvrgave kože u Srbiji nije ni bilo, potvrđuje i Milan Đorđević iz Veterinarske komore Srbije.

– Onog trenutka kada se pojavila na teritoriji Makedonije i Bugarske, Srbija je bila ugroženo područje. Sve mere koje sada mi radimo su samo saniranje posledica, a preventive nije ni bilo. Ništa nismo uradili da bolest sprečimo. Bolest je za sada pod kontrolom, ali krizni štab se ne formira kada problem nastane. Sva sreća pa se bolest ne prenosi na ljude. Nadležni nisu ni obavezne stvari radili, a to je obuka veterinara. Ja jugu Srbije je opšti haos. Sreća pa je reakcija veterinarske stanice „Bujanovac“ bila brza i oni su prvi otkrili bolest u Srbiji.

Prema rečima Đorđevića, sad se samo priča o vakcinaciji, a virus koji izaziva ovu bolest, za veterinare je prilično velika nepoznanica, jer se ticao Afrike.

– Postoje dve fabrike u Južnoj Africi koje prave vakcinu, od čega jedna pravi odličnu, a druga lošu – objašnjava Đorđević. – Prva tura koja nam je stigla, donacijom EU, dobra je vakcina, a nadam se da je Srbija uzela i ovih 600.000 od istog proizvođača.

Virtuelna stoka

Govedo koje nije obeleženo, nije u sistemu i ne postoji način da se prati. Pribojavam se da mi u Srbiji imamo dosta „virtuelnih“ grla stoke, zbog programa mera koje država plaća, smatra Marjan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

– Kada je reč o bolesti kvrgave kože, manje su šanse da je došla švercom – priča Rističević. – Svakako, pokušavamo da zatvorimo puteve ilegalne trgovine životinjama, kako bi se bolest smanjila.

(Novosti)