banner-image

O pticama i poslanicima

Ekološka javnost iznenađena je izjavom Dragana Šormaza, poslanika Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini za list Danas, da se bavi lovom na ptice i da, između ostalog lovi tetreba na Kosovu i Metohiji i jarebice. Kako su u pitanju zakonom zaštićene vrste, koje se ne smeju loviti, a za lica koja to čine predviđene su kazne, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je Inspekciju za zaštitu životne sredine Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da utvrdi da li poslanik Šormaz zaista lovi zaštićene vrste ptica i preduzme zakonom predviđene mere.

-Vladavina prava i poštovanje zakona osnovne su vrednosti na kojima počiva svako demokratsko i razvijeno društvo. Bilo kakav oblik nepoštovanja zakona nije prihvatljiv, a naročito kada to čine oni koji učestvuju u donošenju tih istih zakona – navodi se u komentaru pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“, koji se pridružuje ovom zahtevu i traži od inspekcije da energično reaguje, utvrdi činjenice o ovom slučaju i sprovede mere.

-Prirodne retkosti i vrednosti pripadaju svim građanima Srbije. Njihova zaštita je od najvećeg javnog i nacionalnog interesa, a obaveza države i svakog građanina je njihovo očuvanje za buduće generacije. Ako je tačno da, loveći zaštićene vrste, poslanik Šormaz krši zakon, to je primer vrhunske bahatosti, a ukoliko izostane zakonska kazna, biće to još jedan dokaz da državu nemamo, tj. da je imaju samo neki od nas – ukazuje “Dosta je bilo” uz ocenu da ponašanje poslanika Šormaza nije slučajno, već je posledica bezakonja i opšte niskog nivoa svesti i savesti donosilaca odluka u današnjoj Srbiji.

Ovaj pokret podseća na ponašanje Aleksandra Vučića i Nenada Čanka u Skupštini Srbije, u julu 2015. godine, kada je ukinuta zaštita afričke grlice. Umesto da zaštite vrstu koja je ugrožena na evropskom nivou, da čuvaju nacionalno bogatstvo koje pripada svim građanima i čije je očuvanje najviši interes, oni su se stavili u službu ličnog i ekonomskog interesa grupe lovaca, navodi se u komentaru (detaljnije na linku – Vučić i Čanak o zaštićenim pticama).

-Poruka ovih skandaloznih izjava je jasna – slobodno uništavajte prirodu, bezakonje neće biti kažnjeno – upozorava Pokret. – Srpski narod može samo da se stidi ovakvih svojih predstavnika. Međutim, nekada je mogao da se ponosi visokom svešću i savešću svojih vladara. U Narodnoj skupštini u kojoj danas sede Vučić, Čanak i Šormaz, knez Milan Obrenović je 17. avgusta 1874. godine, o šteti od seče šuma i drugog uništavanja prirode ovako besedio: „Naše šume, koje su naš kapital i izvor bogatstva naše zemlje, nemilice se satiru. Teško mi je da razumem kako se nimalo ne uviđa da u šumama utamanjujemo jedan izvor svog bogatstva i satiremo svoga dobrotvora. Nemojte misliti da opustošene šume nisu do velikog stepena uzrok što ove godine imamo da zažaljevamo tolike stradalnike od poplava. Krajnje je vreme da se ovom zlu lek potraži. Potomstvo će nas kleti ako se ne pobrinemo da i njemu sačuvamo bogatstvo koje nismo stekli, već nasledili“. Poredeći bahate izjave i ponašanje današnjih gospodara Srbije, sa besedom kneza Milana, možemo jasno uočiti koliko je naše društvo, u međuvremenu propalo.