banner-image

Paori nezadovoljni cenom pšenice, najavili proteste

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je danas da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici traže da se pšenica otkupljuje po stvarnoj tržišnoj ceni, koja je kako navode, oko 18 dinara po kilogramu.

„Država ni prošle godine nije otkupljivala pšenicu, ali je cena u žetvi bila oko 18 dinara po kilogramu. Pitamo zašto to nije i ove godine, ako znamo da se proizvodi od pšenice ne prodaju po nižim cenama nego što su bili prošle godine“, objašnjavaju u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije.

Ukazali su da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod tržišne.

Poljoprivrednici navode i da pšenica nije toliko rodila koliko se u javnosti prikazuje i da su u pojedinim delovima Srbije veoma mali prinosi, oko tri tone po hektaru.

U saopštenju su zatražili od Vlade Srbije, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da zajedno pronađu rešenje za taj problem.

Cena pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu prošle nedelje bila je od 16,72 do 16,17 dinara po kilogramu sa PDV-om.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je pre nekoliko dana da će rod pšenice ove godine iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više nego prethodne godine. Ona je navela da je prosečan prinos pšenice pet tona po hektaru.