banner-image

Od svinjskog đubriva može i asfalt

Nova zamena za naftu stiže iz jednog veoma neobičnog izvora – svinjskog đubriva. Ispostavlja se da je svinjski otpad naročito bogat uljima koja su vrlo slična nafti. Iako su ta ulja preniskog kvaliteta da bi se od njih proizvodio benzin, ona bi možda mogla da se iskoriste u izgradnji puteva.

Uz podršku Nacionalnog naučnog fonda (NSF) inženjerka visokogradnje Eli Fini i njen tim sa Poljoprivrednog i tehnološkog univerziteta u američkoj saveznoj državi Severna Karolina kreirali su lepljivo vezivo napravljeno od svinjskog đubriva koje se može koristiti za pravljanje asfalta.

Po ceni od 56 centi po galonu u preradi, ovaj novi bioadheziv je mnogo jeftinije vezivo od nafte, a do sada je izdržao mnoga rigorozna testiranja.

Fini i njeni partneri su napravili ovaj patent i osnovali kompaniju po imenu „Bio-Adhesive Alliance“, sa vizijom da stvore rešenje između farmera i građevinske industrije u kojem svako dobija. Svi neprijatni mirisi iz đubriva se filtriraju i izbacuju tokom procesa, a farmeri i dalje mogu koristiti ostatke od prerade za đubrenje.

{youtube}1wHn8L37olc{/youtube}

 

Agrosmart)